Gevulde aubergines gegaard in olijfolie
bereiden
Ingrediënten
- 2 middelgrote aubergines
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 middelgrote tomaten
- 2 middelgrote uien, in kwarten en fijngesneden
- 1 kleine groene paprika of 2 Turkse groene puntpaprika's (o.a. Turkse winkel), fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- ½ theelepel suiker
- een handvol bladpeterselie, fijngehakt
- voor de saus
- sap van ½ kleine citroen
- 225 ml water
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Verwijder van beide aubergines met een dunschiller in de lengte reepjes van de schil zodat je een zebrapatroon krijgt en halveer de aubergines in de lengte. Snijd elke helft aan de snijkant in de lengte diep in zonder aan de andere kant door de schil te snijden en stop aan beide uiteinden op ca. 1 cm van de rand. Leg de gehalveerde aubergines op een schaal met de snijkant naar boven, bestrooi met zout (dit onttrekt vocht aan de aubergines) en laat 10 minuten staan. Dep daarna goed droog met stevig keukenpapier, anders worden de aubergines zompig.
Leg de aubergines op een schone, grote bakplaat met de snijkant naar boven. Schenk over elke helft ½ eetlepel olijfolie en wrijf goed in. Bak 25 minuten in de oven, tot de aubergine zacht is en de randjes bruin beginnen te worden. Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200 °C.
Maak intussen de vulling. Rasp de tomaten en hak wat je overhoudt, inclusief het vel, fijn. Zet apart in een kom.
Verhit de resterende 3 eetlepels olijfolie in een grote, brede pan op middelhoog vuur, voeg de ui toe en bak regelmatig roerend gedurende 8 minuten. Roer de paprika erdoor en bak 5 minuten. Voeg dan de tomaat en knoflook toe en bak 2 minuten mee, tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper, voeg de suiker toe en meng goed. Haal van het vuur en roer de gehakte bladpeterselie erdoor.
Leg de aubergines naast elkaar met de snijkant naar boven in een diepe ovenschaal (25 x 18 cm) en duw bij elke auberginehelft de inkeping in het midden voorzichtig open. Schep de vulling hierin en verdeel ook wat over de bovenkant.
Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus voorzichtig in de ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 25 minuten in de oven. Haal de aluminiumfolie eraf, schep het braadvocht uit de schaal over de aubergines en bak nog 20 minuten in de oven, tot de aubergines gaar zijn en aan de bovenkant beginnen te karamelliseren.
Haal uit de oven en dek af met de aluminiumfolie. Zet apart, zodat de aubergines kunnen afkoelen en de smaken op elkaar kunnen inwerken. Leg daarna op een bord en schep het braadvocht uit de ovenschaal over de aubergines. Serveer op kamertemperatuur of koud.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Opmerking
Dit is misschien wel een van de beroemdste gerechten in Turkije en wordt al sinds de Ottomaanse periode gegeten. Onze geliefde aubergine speelt hierin de hoofdrol. De aubergines worden zachtjes gepocheerd of gebakken in de oven, gevuld met een mengsel van ui, paprika, tomaat en knoflook in flink wat olijfolie, en koud of op kamertemperatuur geserveerd. Dit heerlijke gerecht smelt gewoon in je mond, en is verfrissend op warme zomerdagen.
Kookboek
Het recept 'Gevulde aubergines gegaard in olijfolie' is afkomstig uit het kookboek...
Sebze
Özlem Warren
Dat vegetarisch eten alles behalve saai is, bewijst de Turkse foodjournalist Özlem Warren met Sebze. Dit kleurrijke kookboek biedt meer dan 85 veelzijdige gerechten uit het hart van Turkije met groente - sebze in het Turks - in de hoofdrol
... lees verder © Good Cook