Plakjes aubergine met granaatappel, yoghurt en tahini
bereiden
Ingrediënten
- 4 aubergines (1,25 kg)
- extra vergine olijfolie
- 1½ eetlepel granaatappelmelasse
- 1½ eetlepel rode- of wittewijnazijn
- 500 ml naturel (volle) yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels tahini
- 50 g pijnboompitten
Bereiden
Snijd de aubergines overlangs of overdwars in 1¼ cm dikke plakken. Bestrijk ze aan beide kanten met olie, bestrooi ze licht met zout en leg ze op een met olie ingevet vel aluminiumfolie op een bakplaat of rooster. Zet ze circa 30 minuten in een hete, op 240 °C / gasovenstand 6-7 voorverwarmde oven tot ze gaar en goudbruin zijn; keer de plakjes halverwege de bereidingstijd. Schik ze op een serveerschaal.
Vermeng de granaatappelmelasse met de azijn en 2 eetlepels olie en bestrijk de plakjes aubergine hiermee. Klop de yoghurt met de knoflook en tahini en verdeel dit over de aubergine. Bak de pijnboompitten kort in ½ eetlepel olie en roer tot ze rondom heel lichtbruin zijn, strooi ze over de yoghurt.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Variatietip
Garneer met de rozerode granaatappel- in plaats van pijnboompitten.
Tip
De dressing van granaatappelmelasse en azijn geeft de plakjes aubergine een zoetzure smaak. Geef ze heet of koud, met de yoghurt op kamertemperatuur.
Kookboek
Het recept 'Plakjes aubergine met granaatappel, yoghurt en tahini' is afkomstig uit het kookboek...
Arabesque
Claudia Roden
Claudia Roden keert in 'Arabesque' terug naar Turkije, Libanon en Marokko en gaat op speurtocht naar nieuwe en oude receptuur uit die landen. Tevens doet zij een poging om erachter te komen hoe de kookstijlen zich sinds de jaren zestig van de vorige eeuw
... lees verder © Fontaine Uitgevers