Biet bourguignon
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,4
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 bruine ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 8 kleine bietjes, geschild en in vieren (bv chioggia-bietjes)
- 6 wortels, grof gesneden
- 3 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 250 ml rode wijn
- 500 ml groentebouillon
- 400 g puy-linzen
- 2 theelepels pijlwortel, opgelost in 2 eetlepels water
- 2-3 portobello's, in plakken
- 10 champignons
- 10 pareluitjes, gepeld
- paar takjes tijm, alleen de blaadjes, voor eroverheen
Bereiden
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem of een gietijzeren braadpan op middelhoog vuur. Doe de ui en knoflook erin en fruit tot ze zacht zijn. Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee; af en toe roeren.
Roer de tomatenpuree, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten zacht koken.
Spoel ondertussen de linzen af onder de koude kraan. Breng 1 liter water aan de kook met de linzen. Draai het vuur naar middelhoog en laat 15-20 minuten zacht koken. Voeg een snufje zout toe als ze bijna gaar zijn. Giet eventueel overtollig water af, leg het deksel op de pan en zet weg.
Proef het stoofpotje en voeg extra wijn, bouillon of kruiden toe als dat nodig is. Roer het pijlwortelmengsel erdoor. Roer zachtjes tot de vloeistof iets bindt.
Voeg de paddenstoelen en uitjes toe en laat 10 minuten meekoken.
Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de Biet Bourguignon opdient. Schep in 4 diepe borden met de linzen en bestrooi met verse tijm.
Kookboek
Het recept 'Biet bourguignon' is afkomstig uit het kookboek...
The Green Kitchen
David Frenkiel & Luise Vindahl
'The Green Kitchen' is een sfeervol boek met meer dan 100 supergezonde, overheerlijke recepten voor iedere dag. Met gerechten uit de hele wereld, tips voor een... lees verder
© Uitgeverij Becht