Gebakken bietjes met sherryazijn en bieslook
bereiden
Ingrediënten
- 3 grote gele bietjes, grondig geschrobd
- 3 grote rode bietjes, grondig geschrobd
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels sherryazijn
- 4 eetlepels fijngesneden bieslook, ter garnering
Bereiden
Verwarm de oven voor tot de hoogste temperatuur (ongeveer 240 °C).
Dep de gele en rode bietjes droog en leg ze in een braadslede. Sprenkel er 1 eetlepel olijfolie over en bestrooi ze met zout en peper. Bak ze ongeveer 1 uur in de oven, tot ze een beetje zwart en gaar zijn, maar niet helemaal zacht. Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Trek met je handen de schil eraf. Snijd elke geschilde biet in zes tot acht partjes, afhankelijk van hoe groot ze zijn.
Breng ze op smaak met zout en peper, sprenkel de sherryazijn en de rest van de olijfolie erover en bestrooi met het bieslook.
Opmerking
Hier bakken we de bietjes in de oven tot ze goed zwart zijn - dat karamelliseren duurt even, maar ze krijgen er zoveel smaak van. Het duurt ongeveer 1 uur, op hoge temperatuur, en misschien langer als de bietjes erg groot zijn, dus houd ze in de gaten. Het is niet erg als je geen gele kunt vinden maar de bietjes moeten wel stevig zijn, liefst met loof, omdat je daaraan kunt zien of ze vers zijn. In het restaurant verdeel ik hier grof verkruimelde feta over en dan zet ik het gerecht nog even terug in de oven zodat de feta mooi goudkleurig wordt en voor een decadent accentje zorgt.
Kookboek
Het recept 'Gebakken bietjes met sherryazijn en bieslook' is afkomstig uit het kookboek...
Oren
Oded Oren
'Oren' is niet alleen het persoonlijke verhaal van chef-kok Oded Oren maar ook een ode aan zijn culinair Tel Aviv. De recepten in 'Oren' zijn zowel geschikt voor de beginnende als meer ervaren koks: van streetfood en kleine gerechtjes tot de typische
... lees verder © Good Cook