Ingelegde bieten
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg bieten
- 6 repen schil van 1 onbespoten sinaasappel, witte delen verwijderd
- 400 ml appelciderazijn
- 3 hele kruidnagels
- 2 hele pimentkorrels
- 2 laurierbladeren
- 1 steranijs
- 3 hele zwarte peperkorrels
- 50 g suiker
- 30 g bruine basterdsuiker
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
Was de bieten en werk de uiteinden bij. Houd de lange wortel en ongeveer 2 cm van de steel aan de biet. Wikkel de bieten afzonderlijk in aluminiumfolie en leg ze op een bakplaat. Rooster de bieten 1 uur en 15 minuten, of tot ze zacht zijn. Haal de bieten uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Trek handschoenen aan en pel de bieten. Snijd de bieten in plakken of partjes. Verdeel de bieten over de vier warme, gesteriliseerde potten. Voeg aan iedere pot een reep sinaasappelschil toe.
Breng de appelciderazijn, kruidnagels, pimentkorrels, laurierbladeren, steranijs, zwarte peperkorrels, ½ theelepel fijn zeezout, de suiker, basterdsuiker, de overgebleven sinaasappelschil en 200 ml water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Schenk de vloeistof over de bieten en laat 1 cm onder de rand vrij. Verwijder eventuele luchtbellen door met een kleine spatel langs de zijkant van de potten te gaan. Veeg de randen schoon, sluit de potten af en verhit ze 30 minuten in een waterbad. Zet de ingelegde bieten op een koele, donkere plek en laat ze minstens 3 tot 4 weken staan. Bewaar na het openen in de koelkast.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, 4 gesteriliseerde potten (inhoud 300 ml per pot)
Opmerking
Dit tafelzuur is essentieel voor een burger en fantastisch door een salade. De perfecte balans tussen warme specerijen, frisse sinaasappel, zure appelciderazijn en de zoete, aardse smaak van bieten.
Kookboek
Het recept 'Ingelegde bieten' is afkomstig uit het kookboek...
De inmaaktuin
Jo Turner
Met 'De inmaaktuin' heb je dé gids in handen om van moestuinoverschotten 365 dagen per jaar te genieten. Per groente- en fruitsoort zie je in een overzicht niet alleen de conserveringsmethoden, maar ook wanneer je moet zaaien en wat de
... lees verder © Good Cook