Courgettebloemen uit de oven

4 personen
bereiden

waardering 8,3obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 courgettebloemen
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 courgette, julienne gesneden
  • 3 oude witte boterhammen, in stukjes
  • 200 ml melk
  • 2 eetlepels basilicum, fijngesneden
  • 2 eetlepels munt, fijngesneden
  • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Verhit de oven voor tot 180 ºC.

Maak de courgettebloemen voorzichtig schoon en verwijder de stamper. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en courgettereepjes 5 minuten.

Week de broodstukjes 5 minuten in de melk. Knijp het brood iets uit. Doe het courgettemengsel in een schaal en voeg er de kruiden, het brood, de helft van de Parmezaanse kaas, zout en peper aan toe. Meng alles goed door elkaar en proef. Voeg daarna het ei toe en meng dat er ook goed doorheen.

Vouw de bloemen voorzichtig open en vul met het mengsel. Leg de gevulde courgettebloemen op een ingevette bakplaat en giet er olijfolie over. Strooi de rest van de Parmezaanse kaas eroverheen.

Bak de bloemen in 15 tot 20 minuten gaar en laat enkele minuten afkoelen voor je ze opdient.

Opmerking

Een heerlijk zomers en spectaculair ogend voorgerechtje. De bloemen pluk je het liefst zo vroeg mogelijk op de dag, dan staan ze helemaal open en verwelken ze minder snel. Pluk altijd de mannelijke bloemen van de courgette, daar groeien geen vruchten aan. De vrouwelijke bloemen hebben al een klein vruchtbeginsel en dat laat ik liever intact zodat het nog een klein beetje kan groeien (niet te veel natuurlijk, want ze zijn klein het lekkerst). Overigens kun je beter niet álle mannelijke bloemen weghalen, want ze zijn nodig voor de bestuiving. Dat gebeurt 's morgens vroeg door insecten.

Kookboek

Het recept 'Courgettebloemen uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Greendelicious

Maak van je eigen verbouwde smakelijke en pure groenten, verse kruiden en eetbare bloemen de lekkerste gerechten, zoals spinaziesalade met aardbei... lees verder

© Uitgeverij Becht

Courgettebloemen tips