Gado gado met cashewnotensaus
- 5 personen
- 45 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Vis
Ingrediënten
- 400 g tofu
- 3 theelepels + extra zout
- 7 tenen knoflook, waarvan 1 geplet en de rest in fijne plakjes
- 3 eetlepels tamarindepulp, 1 minuut geweekt in 6 eetlepels heet water en losgeroerd
- 200 g cashewnoten
- 100 g geroosterde vliespinda's
- 7 rode lomboks, in fijne ringen
- 5 rode rawits, in fijne ringen
- ½ theelepel trassi
- 600 ml dunne kokosmelk
- 2 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels palmsuiker, fijngesneden
- 4 eieren
- olie, om in te bakken en frituren
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- 250 g vastkokende aardappelen, in plakjes van ½ cm
- 250 g sperziebonen, in stukjes van 4 cm
- 1 kleine spitskool, in vierkantjes van 2½ × 2½ cm
- 125 g taugé, schoongemaakt
- 1 komkommer, in plakjes
- 50 g gebakken uitjes
- 2 takjes peterselie, fijngesneden
- 150 g kroepoek emping
Bereiden
Snijd de tofu overdwars doormidden en dan in plakken van 1½ cm dik. Snijd de plakken diagonaal door zodat er driehoeken ontstaan. Doe de tofu met 1 liter water, 2 theelepels zout, de geplette teen knoflook en 1/3 van de tamarindepulp met het weekwater in een afsluitbare bak en laat 4 uur marineren.
Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de rest van de knoflook in. Maal die vervolgens met de cashewnoten, vliespinda's, lomboks en de rawits in een vijzel tot een fijne boemboe.
Breng in een steelpan de boemboe met de trassi, kokosmelk, ketjap manis, 1 theelepel zout, de palmsuiker, de rest van de tamarindepulp met het weekwater met 150 ml water aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 15 minuten inkoken.
Breng ruim water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren over de lengte in 4 stukken en zet opzij.
Laat intussen de tofu goed uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Verhit ½ liter olie in een wok op middelhoog vuur. Frituur de tofu in porties goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Breng ruim water met wat zout en de nootmuskaat aan de kook. Kook de aardappelen in enkele minuten beetgaar. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitwasemen. Kook de sperziebonen in enkele minuten beetgaar. Neem met een schuimspaan uit de pan, spoel na met koud water en laat uitlekken. Blancheer daarna de spitskool en vervolgens de taugé 30 seconden. Giet af, spoel na met koud water en laat uitlekken.
Meng de tofu, aardappelen en de groenten, inclusief de komkommer, vlak voor het serveren met de saus. Verdeel de gado gado en de eieren over de borden. Garneer met de peterselie en de gebakken uitjes en serveer met de emping.
Extra benodigd
Vijzel
Opmerking
Vroeger werd gado gado-saus door de Betawi, de oorspronkelijke inwoners van Jakarta, gemaakt van cashewnoten. Tegenwoordig zijn pinda's veel goedkoper en overal te krijgen en daarom wordt de saus bijna niet meer met cashewnoten gemaakt. Met uitzondering van de markt Boplo in Jakarta, daar gebruiken ze nog steeds cashewnoten. En dat doen we in dit recept ook. Je kunt natuurlijk ook alleen cashewnoten gebruiken, aan jou de keus.
Kookboek
Het recept 'Gado gado met cashewnotensaus' is afkomstig uit het kookboek...
Java
Maureen Tan
In 'Java' duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen... lees verder
© Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins