Aubergine en mozzarella uit de oven

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 185 ml olijfolie
  • 2 aubergines, in plakken van 1 cm dik
  • 1 oud zuurdesem- of ciabattabrood
  • 1 portie tomatensaus (zie onderaan het recept)
  • 1 handvol basilicumblaadjes, gescheurd
  • 300 g buffelmozzarella, gescheurd
  • olijfolie extra vierge, om te druppelen
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4).

Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een grote anti-aanbakkoekenpan op middelhoog vuur. Voeg de aubergine in gedeelten toe en bak 3 minuten aan elke kant tot de plakken lichtbruin zijn. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit proces met de olie en aubergine tot alle plakken gebakken zijn.

Snij het brood in plakken van 5 mm. Vet een grote, diepe ovenschaal grondig in. Bedek de bodem van de schaal met een laag brood. Bedek dan het brood met een royale hoeveelheid tomatensaus en wat basilicum. Leg een laag gebakken aubergine en mozzarella op de saus en druppel er olijfolie extra vierge overheen. Herhaal de lagen tot alle ingrediënten op zijn.

Bestrooi met de parmezaan, breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en bak 30 minuten, of tot het gerecht goudbruin is. Serveer met een groene salade.

Voor de tomatensaus

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak 1 fijngehakte ui 5 minuten tot hij zacht en doorschijnend is. Voeg dan 2 geplette teentjes knoflook toe en bak nog 2 minuten. Roer 800 ml tomato passata (gezeefde tomaten) erdoorheen, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 minuten pruttelen. Zet weg tot gebruik.

Kookboek

Het recept 'Aubergine en mozzarella uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

De Urban Cook

Mark Jensen

Mark Jensen, chef van restaurant Red Lantern in Sydney, vindt dat je echt niet je eigen kippenfokkerij hoeft te beginnen of naar het platteland moet verhuizen... lees verder

© Aerial Media Company

Waardeer dit recept (21 stemmen)

Aubergine recept tips

Reacties op dit recept

  • JudithEerste keer dit recept uitgevoerd en wat smaakt het verrukkelijk! Het smelt als het ware weg op je tong. Zo zacht en smaakvol... Overheerlijk!

    reageren

  • MarujaOntzettend goed recept, zeker een aanrader! Heel smaakvol.

    reageren

  • MarjoHelemaal top! Echt heerlijk. Ik heb zelf nog flink wat geroosterde pijnboompitten toegevoegd.

    reageren

  • MargotHeerlijk, gaan we zeker vaker maken!

    reageren

  • InaWat een makkelijk en overheerlijk recept! Zacht en smaakvol.

    reageren

  • WaikinaNiet veel aan de positieve reacties van anderen toe te voegen, dus sluit me aan bij alle liefhebbers van dit gerecht! De opmerking/tip over geroosterde pijnboompitten neem ik mee. Vanavond voor het eerst gegeten en per ongeluk gevonden omdat ik zowel aubergines had en een oud volkoren stokbrood. Heerlijk om via een zoekfunctie bij zo'n overheerlijk recept uit te komen!

    reageren

  • TheoTip voor de saus: ik heb eerst nog enkele ansjovisfilets in de pan gesmolten, toen de gehakte ui en de knoflook en daarna de passata. Heerlijk!

    reageren

  • LieveIk heb onderaan de ovenschotel een laagje gebakken gehakt gedaan.

    reageren