Hutspotsoep
- 4 personen
- 45 min
- waardering 7,9
- Voorgerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g knolselderij, in stukken
- 200 g pastinaak, in stukken
- 100 g wortelpeterselie (optioneel), in stukken
- 250 g winterwortel, in stukken
- 3 sjalotten, in stukken
- zonnebloemolie
- 500 ml water, kippen- of groentebouillon
- stukje gemberwortel van 3 cm, geschild
- 4 verse eieren
Bereiden
Bak de knolselderij, pastinaak, wortelpeterselie, winterwortel en sjalot kort in de olie. De groenten mogen niet kleuren.
Voeg het water of de kippenbouillon toe. Doe er de gemberwortel bij en kook de groenten gaar. Verwijder de gemberwortel.
Pocheer de eieren. De eerste truc is met huishoudfolie. Breng in een pannetje water tegen de kook aan. Scheur een stukje van een rol huishoudfolie. Breek voorzichtig een ei op de folie. Maak voorzichtig een zakje van de folie door eerst de punten omhoog te trekken. Draai de folie zodanig aan dat er een zakje ontstaat. Doe het zakje in het water en haal het eruit als het eiwit gaar en de dooier nog zacht is. Leg apart. Herhaal deze handeling met de andere eieren.
De tweede truc is garen in circulerend water. Breng in een pannetje water met een scheutje azijn tegen de kook aan. Breek een ei voorzichtig in een breed glas, de eidooier moet heel blijven. Breng met een flinke lepel het water met de klok mee in beweging. Laat het ei voorzichtig uit het glas in de 'stroom' glijden. Haal het ei met een schuimspaan uit het pannetje als het eiwit gaar en de dooier nog zacht is. De eieren voorzichtig heel kort met lauw water afspoelen. Leg ze op keukenpapier en dep ze voorzichtig droog. Eventuele eiwitflubbeltjes wegsnijden. Leg apart.
Verdeel de dikke soep over vier kommen en leg de eieren op de soep.
Kookboek
Het recept 'Hutspotsoep' is afkomstig uit het kookboek...
Peen & Ui
Herman den Blijker & Jaap van Rijn
'Peen & Ui' is het ultieme boek over de oervaderlandse hutspot. Herman den Blijker kookt meer dan zestig bijzondere gerechten met peen en ui. Daarnaast... lees verder
© Uitgeverij Carrera