Knolselderijmoes, gesmoorde knol, frituur van het blad

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 knolselderij met blad
  • 150 g boter
  • arachideolie om te frituren
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g crème fraîche

Bereiden

Snijd het loof van de knol en was dat goed. Haal de blaadjes van de stelen, bewaar de stelen voor bouillon. Hak de jongste blaadjes (ongeveer 1 eetlepel) fijn. Frituur de rest van de blaadjes in hete olie (180 °C), haal ze met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Schil de knol en maak van de schillen, samen met de stelen, water en zout een bouillon. Zeef deze door een doek.

Steek met een pommes-Parisienneboor zoveel mogelijk bolletjes uit de knolselderij. Blancheer deze ongeveer 2 minuten in de bouillon.

Kook dan de restanten van de knol gaar in de bouillon. Giet af en laat uitstomen. (Bewaar deze smaakrijke bouillon voor een ander gerecht!) Pureer met 100 g boter, de crème fraîche en zout naar smaak. Houd warm.

Smoor de knolballetjes met de gehakte knoflook ongeveer 5 minuten zachtjes in de rest van de boter. Maak op smaak met zout en peper, bestrooi met het gehakte selderijblad.

Bestrijk een schaal met de knolselderijmoes, leg de balletjes eromheen en verdeel de gefrituurde blaadjes over de moes. Serveer als zelfstandig gerecht of in het najaar als begeleider van wild (fazant, eend, ree, hert).

Extra benodigd

Pommes-Parisienneboor

Tip

Ook heel lekker met wat geschaafde truffel of gebakken eekhoorntjesbrood!

Opmerking

Knolselderij is in september het lekkerst, dan komen de knollen net uit de grond. Het blad is dan nog jong en kan gefrituurd worden.

Kookboek

Het recept 'Knolselderijmoes, gesmoorde knol, frituur van het blad' is afkomstig uit het kookboek...

Altijd zondag

Wil Demandt

Tot op de dag van vandaag is Wil Demandt bezig met koken, eten en lezen en schrijven over eten. In 'Altijd zondag' heeft hij, onder redactie van Jonah Freud, voor eens en voor altijd zijn onnavolgbare nalatenschap opgetekend... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Annemarijne Bax

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Knolselderij recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!