Kruidige Puy-linzen, spinazie en gerookte makreel (of feta)
- 2 personen
- 30 min
- waardering 9
- Lunchgerecht
- Overige keukens
- Vis
Ingrediënten
- 100 g Puy-linzen
- 1 citroen
- 1 theelepel mosterd
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- paar takjes gemengde kruiden, zoals dragon, basilicum, peterselie en munt
- 2 lente-uitjes
- 1 kleine venkelknol
- 1 rijpe avocado
- 70 g spinazie
- 150 g gerookte makreel (ben je geen fan of vegetariër, dan is feta hier net zo lekker)
- 1 theelepel sumak
- ½ theelepel zwart sesamzaad (of gewoon sesamzaad, geroosterd)
Bereiden
Breng een klein pannetje gezouten water aan de kook en kook de Puy-linzen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat ze niet uit elkaar vallen. Giet af en laat ze een paar minuten droogstomen.
Maak ondertussen de dressing. Knijp het citroensap in een grote schaal en voeg de mosterd en olijfolie toe. Hak de blaadjes van de kruiden fijn en roer ze door de dressing met een flinke snuf zout en peper. Snijd de lente-uitjes fijn en voeg ook toe aan de kom.
Verwijder de onder- en bovenkant van de venkel en snijd de knol met een dunschiller of mandoline in zo dun mogelijke reepjes. Doe de reepjes in een kom ijswater zodat de venkel lekker knapperig wordt. Halveer de avocado, gooi de pit weg en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
Schep de linzen als ze wat zijn afgekoeld door de kruidendressing, samen met de avocado en spinazie. Giet de venkel af en maak droog met de slacentrifuge. Breek de makreel in stukken. Voeg de venkelreepjes en makreel toe aan de schaal, bestrooi met de sumak en het sesamzaad. Meteen opdienen.
Opmerking
'Dit recept heb ik ooit ontwikkeld om mezelf intelligenter te maken - denk omega 3 vetzuren - en om mijn ijzerinname te verhogen. Het werd uiteindelijk een prachtige, heerlijke salade die nu geregeld doordeweeks bij ons op tafel staat - twee vliegen in één klap.' - Georgina Hayden
Kookboek
Het recept 'Kruidige Puy-linzen, spinazie en gerookte makreel (of feta)' is afkomstig uit het kookboek...
Slow
Georgina Hayden
Georgina Hayden werkt al tien jaar samen met Jamie Oliver. Ze raakt in haar recepten precies dat waar het om draait bij lekker koken. Haar gerechten helpen ons... lees verder
© Uitgeverij Becht