Linzen met kruiden van Marcus Wareing

4 personen
bereiden

waardering 8,1obv 15 waarderingen

Ingrediënten

  • 150 g linzen (liefst Le Puy)
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 worteltjes, geschrapt en overlangs doormidden
  • 1 ui, overlangs in stukken
  • 1 kleine prei, in stukken
  • 1 stengel bleekselderij, houterige draden verwijderd en overdwars doormidden
  • 1 takje verse tijm
  • voor de tweede fase
  • 3 sjalotten, heel fijn gesnipperd
  • ½ stengel bleekselderij, houterige draden verwijderd en heel fijn gehakt
  • ½ wortel, geschrapt en heel fijn gehakt
  • 50-100 g koude ongezouten boter, in blokjes
  • 3 eetlepels fijngehakte verse kruiden (peterselie, kervel en bieslook)

Bereiden

Spoel de linzen in een zeef onder de koude kraan, doe ze in een steelpan en zet ze onder een flinke laag koud water. Breng ze aan de kook, laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze nogmaals af.

Doe de linzen terug in de omgespoelde pan en schenk de helft van de bouillon plus 250 ml koud water erbij. Voeg de groenten en tijm toe. Roer, dek de pan strak af met een stuk vetvrij papier en breng de inhoud aan de kook. Zet het vuur lager en laat alles 5-8 minuten pruttelen tot de linzen halfgaar zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet en haal de groenten en tijm eruit.

Doe voor de tweede fase de linzen terug in de omgespoelde pan en schenk de rest van de bouillon erbij. Voeg de sjalotten, bleekselderij en wortel toe en breng alles op matig tot hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat alles zonder deksel ca. 10 minuten pruttelen tot je tweemaal zoveel linzen als vloeistof hebt.

Voeg beetje bij beetje zoveel boter toe als je wilt en blijf roeren tot alle boter is opgenomen - het resultaat moet een glanzende emulsie zijn. Roer de fijngehakte kruiden erdoor, breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

Maak je gerecht perfect

'In tegenstelling tot gedroogde bonen hoeven linzen niet geweekt te worden en zijn ze snel gaar, maar je moet ze wel blancheren voordat je ze met andere ingrediënten gaat combineren. Als je dat niet doet, wordt het gerecht donker en grijzig. Blancheer de linzen door ze in een pan koud water aan de kook te brengen. Laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze goed onder de koude kraan af om al het verkleurde water weg te spoelen. Geblancheerde linzen nemen beter de smaken van de stukjes groenten en verse tijm op.' - Marcus Wareing

Kookboek

Het recept 'Linzen met kruiden van Marcus Wareing' is afkomstig uit het kookboek...

Maak de perfecte...

Marcus Wareing is een van de beste jonge Britse koks. In 'Maak de perfecte…' beschrijft hij meer dan 80 populaire recepten: tomaten-soep, visburgers, roast beef... lees verder

© Inmerc

Linzen tips

Reacties op dit recept

  • gitte mmmmmmmmmmmmmmm de linzen zo klaar gemaakt als recept , en ze waren super lekker!!!
  • Hendrik Misschien kan de kok uitleggen, waarom er in 2 fases (3 als je het blancheren? meetelt) gewerkt wordt. Dus uitleggen wat elke fase doet.