Linzen in tomatensaus
- 4 personen
- 55 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 250 g bruine linzen, 3 uur geweekt in koud water, uitgelekt
- 2 eetlepels olijfolie
- 25 g boter
- 1 salieblaadje, fijngesneden
- 25 g pancetta, fijngesneden
- 1 wortel, fijngesneden
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 500 ml gezeefde tomaten (passata)
Bereiden
Doe de linzen in een pan, overgiet ze met water en breng dit aan de kook. Draai het vuur laag en kook ze in 30 tot 45 minuten gaar maar laat ze niet stuk koken.
Verhit de olijfolie en boter in een pan, voeg de salie, pancetta, wortel, bleekselderij en ui toe en bak ze 5 minuten op laag vuur onder af en toe omscheppen. Voeg de gezeefde tomaten toe, strooi er zout en peper naar smaak over en smoor de groenten nog 15 minuten.
Giet de linzen af en voeg ze toe aan de pan met het groentemengsel. Schep de linzenschotel om en laat hem 10 minuten doorwarmen. Schep hem in een voorverwarmde dekschaal.
Opmerking
Deze linzenschotel wordt traditioneel geserveerd op oudejaarsavond en mag niet ontbreken op het menu, aangezien de linzen garant staan voor geluk en geldstukken in het nieuwe jaar. Ze passen perfect bij saucijzen en andere gerechten met varkensvlees en combineren ook goed met specerijen als kurkuma, kerrie-, paprika- en gemberpoeder, of kruiden als rozemarijn, tijm en marjolein. Voor een vegetarische versie kun je gewoon het spek weglaten. De linzen zijn niet alleen heerlijk als bijgerecht maar kunnen ook worden aangelengd met groentebouillon tot een vegetarische soep.
Kookboek
Het recept 'Linzen in tomatensaus' is afkomstig uit het kookboek...
De Zilveren Lepel - Classic
diverse auteurs
'De Zilveren Lepel - Classic' biedt een luxueuze verzameling van de beste recepten uit het wereldberoemde Italiaanse kookboek 'De Zilveren Lepel'. In deze nieuwe, luxe uitgave zijn de 170 allerbeste... lees verder
© Spectrum. Beeld: Haarala Hamilton