Marokkaanse linzen

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 middelgrote of 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 grote of 3 kleine knoflooktenen, geperst
  • 1½ theelepel gemalen komijn
  • 1½ theelepel zoet gerookte paprikapoeder
  • 1½ theelepel ras el hanout
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g, van goede kwaliteit)
  • 2 blikken linzen (à 400 g), uitgelekt en afgespoeld

Bereiden

Zet een diepe (braad)pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Verhit een scheut olijfolie in de pan en bak de uien circa 8 minuten tot ze glazig zijn. Doe de knoflook in de pan en bak deze 1 minuut mee.

Voeg de komijn, het gerookte paprikapoeder en de ras el hanout toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg, als het mengsel er droog uit ziet, een beetje extra olie toe. Zorg dat de specerijen niet verbranden.

Ga met een mes een aantal keer in de blikken tomaten heen en weer om de tomaten fijner te snijden. Voeg ze toe aan de pan en laat het geheel 10 minuten pruttelen op laag vuur. Je kunt de tomaten eventueel ook boven de pan met de hand fijnknijpen. Als er kleine kinderen mee-eten, kun je ervoor kiezen om de saus even met de staafmixer te pureren alvorens de linzen toe te voegen. Ik vind dit voor onze kinderen niet meer nodig. Voor de smaak maakt het in elk geval weinig uit.

Voeg de linzen toe. Deze zijn al gekookt dus hoeven alleen nog maar 1 tot 2 minuten opgewarmd te worden.

Opmerking

Linzen zijn super voedzaam, vezelrijk en goed als vleesvervanger. De ras el hanout geeft het gerecht heel veel smaak. Je kunt dit gerecht serveren met merguezworstjes (koop ze bij een goede slager), maar als je net als ik minder vlees wilt eten, kun je de linzen ook combineren met couscous. Een knapperige groene salade en/of geroosterde bloemkoolroosjes passen er ook goed bij.

Kookboek

Het recept 'Marokkaanse linzen' is afkomstig uit het kookboek...

Bistro Manon

Dit kookboek is geen speciaal kookboek voor gezinnen met jonge kinderen, maar heeft als doel het delen van recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn, en bovendien flexibiliteit in de keuken bieden. 'Bistro Manon' biedt hoofd- en bijgerechten

... lees verder

© Good Cook. Beeld: Jeroen van der Spek

Linzen tips

Reacties op dit recept

  • Kaat Heerlijk.
    Heb nog wat kleine, verse tomaten en blokjes diepvriesspinazie toegevoegd.