Masoor Dal
bereiden
Ingrediënten
- 150 g rode linzen, goed afgespoeld
- ½ theelepel kurkuma
- 2 eetlepels neutrale of olijfolie
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 laurierblad
- 1 verse rode of groene chilipeper, over de hele lengte ingesneden
- 1 ui, in dunne ringen
- verse koriander en citroen- of limoenpartjes, voor erbij
Bereiden
Doe de linzen, 600 ml kokend water en de kurkuma in een grote pan en breng aan de kook. Leg als het water kookt het deksel op de pan, draai het vuur laag en kook de linzen in 30 minuten gaar; roer af en toe zodat ze niet aanbranden.
Verhit na 20 minuten de olie in een koekenpan en voeg het komijnzaad en laurierblad toe. Roerbak 30 seconden, tot ze geuren, en voeg de chilipeper en ui toe. Fruit 10 minuten op matig vuur; roer veel, tot de uien goudbruin van kleur zijn en krokante randjes krijgen.
Klop als de linzen 30 minuten hebben gekookt een flinke snuf zout door de dal, zodat de dal mooi glad wordt. Schep de gebakken ui op de dal, roer een keer door en proef. Voeg zout toe als dat nodig is, bestrooi met verse koriander en dien op met partjes citroen of limoen om erover uit te knijpen.
Tip
Als je direct alle dal gaat eten, kun je die in de pan op smaak brengen met citroen- of limoensap, maar als je er de volgende dag ook van gaat eten (je kunt hem een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen), kun je hem beter op het bord besprenkelen omdat het sap er een bittere smaak aan kan geven als je de dal bewaart.
Opmerking
Dit is een van de eenvoudigste gerechten die je kunt maken en het staat bij elk gezin in Kolkata dagelijks op tafel. Het is heel troostrijk en wordt traditioneel opgediend met partjes limoen en een groene chilipeper (mijn tantes aan vaders- en moederskant aten die chilipeper in zijn geheel op). Deze dal is lekker met vers gekookte witte rijst met boter of ghee, maar je kunt er ook chapatti's of platbrood bij geven.
Kookboek
Het recept 'Masoor Dal' is afkomstig uit het kookboek...
India Express
Rukmini Iyer
In 'India Express' laat Rukmini Iyer zich inspireren door haar Indiase roots en de recepten van haar ouders en haar familie uit India. Dit kleurrijke kookboek staat boordevol vis- en vega(n) recepten die je zo op tafel zet. Minimale inspanning, groots resultaat
... lees verder © Uitgeverij Becht