In wijn gekookte belugalinzen met artisjok en pruimen
bereiden
Ingrediënten
- 600 g artisjokken
- 500 g pruimen
- olijfolie
- 65 g gesneden knolselderij of bleekselderij
- 100 ml gesneden ui
- 100 ml gesneden wortel
- 2 laurierblaadjes
- een snufje gedroogde tijm
- 300 ml rode wijn
- 240 g belugalinzen
- sap van 1 citroen
- rucola om erbij te serveren
Bereiden
Schil de artisjokken en snijd ze in duimgrote stukken. Halveer de pruimen en verwijder de pit. Doe een beetje olijfolie en zout in een bakblik. Zet circa 30 minuten op 200 °C in de oven.
Maak de selderij schoon en snijd in kleine stukjes. Bak samen met de ui, wortel, laurierblaadjes en tijm in olijfolie tot ze zacht zijn en de ui glazig is. Zet het vuur hoger en schenk de rode wijn erbij. Breng aan de kook. Doe de belugalinzen erbij en kook circa 20 minuten.
Doe de pruimen en artisjok erbij. Breng op smaak met zout en citroensap. Serveer met rucola - de bittere smaak past er perfect bij - en iets zouts, zoals halloumi.
Opmerking
Als linzen in wijn worden gekookt in plaats van water, krijgen ze spectaculair veel smaak. De pruimen en artisjokken uit de oven zorgen voor een nog vollere, zoete smaak.
Kookboek
Het recept 'In wijn gekookte belugalinzen met artisjok en pruimen' is afkomstig uit het kookboek...
Bonen erwten linzen
Jenny Damberg
In 'Bonen erwten linzen' staan peulvruchten in al hun verschijningsvormen in de hoofdrol. Na een korte introductie over de verschillende soorten bonen en het weken, koken en ontkiemen ervan volgen 60 heerlijke recepten met bonen, erwten en linzen
... lees verder © Uitgeverij Becht