Moussaka in eenpersoonsporties (papoutsakia)
- 8 personen
- 105 min
- waardering 7,6
- Hoofdgerecht
- Grieks
- Vlees
Ingrediënten
- 4 lange aubergines (elk ongeveer 250 g), van eenzelfde formaat
- ongeveer 125 ml olijfolie, om te bakken
- 1 grote rode ui, gesnipperd
- 400 g rundergehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 125 ml rode wijn
- 2 x 400 g gehakte tomaten uit blik
- 4 eetlepels gehakte bladpeterselie
- voor de bechamelsaus
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 300 ml melk, verwarmd
- flinke snuf nootmuskaat
- 3 eetlepels geraspte kefalotiri
Voorbereiden
Snijd de aubergines in de lengte doormidden, bestrooi de snijvlakken met zout en leg ze ongeveer een halfuur ondersteboven in een vergiet, zodat de bittere sappen eruit kunnen trekken.
Bereiden
Druppel wat olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en voeg als die heet is de helft van de auberginehelften toe. Bak tot ze een rijke goudbruine kleur hebben en aan beide kanten zacht zijn en gemakkelijk meegeven wanneer je met een vork in het dikste gedeelte prikt. Doe over op een bord en bak de rest van de auberginehelften. Schep als ze zijn afgekoeld het vruchtvlees eruit met een puntige lepel, waarbij je een rand van 6 tot 8 mm vrijlaat. Hak het vruchtvlees in stukken en leg opzij.
Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe en fruit de ui goudgeel. Voeg het gehakt toe en rul. Voeg de knoflook toe, fruit even tot die begint te geuren, voeg dan de wijn toe en laat één tot twee minuten pruttelen. Voeg 1 blik tomaten en de knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Laat ongeveer 20 minuten koken onder af en toe roeren tot het geheel is ingedikt. Voeg de stukken aubergine toe en laat nog eens 10 tot 12 minuten pruttelen of tot het vocht grotendeels is verdwenen.
Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4). Smelt om de bechamelsaus te maken de boter op laag vuur in een steelpan met zware bodem en roer de bloem erdoor. Klop de melk er met een garde geleidelijk doorheen, zodat er geen klontjes in komen. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en een klein snufje peper. Klop tot een dikke saus.
Giet het tweede blik tomaten leeg over de bodem van een braadslee van 26 x 34 cm en voeg een beetje zout toe. Leg de uitgeholde auberginehelften er naast elkaar bovenop met het snijvlak naar boven en bestrooi met zout. Verdeel het gehaktmengsel over de aubergines. Schep op elke auberginehelft 2 tot 3 eetlepels bechamelsaus, bestrooi met kefalotiri en giet 125 ml water rondom. Zet ongeveer 30 minuten in de oven tot ze er geroosterd uitzien en de bovenkant goudgeel is.
Kookboek
Het recept 'Moussaka in eenpersoonsporties (papoutsakia)' is afkomstig uit het kookboek...
Mezze & Moussaka
Tessa Kiros
Wie kan je beter meenemen dan Tessa Kiros op een kleurrijke reis naar de keukens van haar vrienden en familie in Griekenland. Laat je meevoeren langs de... lees verder
© Uitgeverij Terra