Gegrilde paksoi met pindasaus
- 4 personen
- 25 min
- waardering 8,3
- Bijgerecht
- Oosters
- Vis
Ingrediënten
- 4 kleine tot middelgrote minipaksoi, in de lengte gehalveerd
- 170 ml groentebouillon (of water)
- 90 g pindakaas
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel rijstwijnazijn
- 35 g rauwe of geroosterde pinda's
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- 1 theelepel fijngesneden lange rode chilipeper (optioneel)
Bereiden
Verhit een grillpan of BBQ-grillplaat tot hij rookt. (Of gebruik bij wijze van alternatief een grote koekenpan.)
Week intussen de minipaksoi in een grote kom water, schud om de aarde los te maken en besteed in het bijzonder aandacht aan de buitenste bladeren. Spoel de paksoi af onder de kraan en duw met je duimen de bladeren uit elkaar om nog een keer te controleren op vuil.
Schud het water van de paksoi zodra de pan rookt, leg de bossen met de snijkant naar beneden in de pan en duw ze aan. Gril ze 10 minuten op middelhoog vuur, keer ze zodat ze met de snijkant naar boven liggen en bak ze nog ongeveer 3 minuten tot de stengels licht doorschijnend zijn.
Meng intussen in een steelpan de groentebouillon met de pindakaas, oestersaus, sojasaus en rijstwijnazijn. Zet de pan op matig vuur, breng de saus al roerend aan de kook en voeg meer bouillon toe als het nodig is om de saus te verdunnen.
Gebruik je rauwe pinda's, rooster ze dan in een pan tot ze goudbruin zijn. Hak de pinda's grof.
Leg de paksoi op een bord, schenk er veel saus over en garneer hem met de pinda's, gebakken uitjes en rode chilipeper, als je die gebruikt. Serveer de paksoi met pindasaus warm.
Tip
Deze methode werkt ook met andere kruisbloemigen, vooral met Aziatische bladgroenten zoals choisam. Probeer het ook eens met bleekselderij, sla of komkommer. Shortcut: sprenkel een beetje oestersaus over de gegrilde paksoi als je geen tijd hebt om de saus te maken en bestrooi hem met de gebakken uitjes. Als je in de stemming bent voor hoge hitte en hoog risico, verwarm dan een paar eetlepels arachideolie in een hete wok, voeg in zessen gesneden paksoi toe en roerbak tot de paksoi verkleurd, zacht en geslonken is. Meng de ingrediënten voor de saus, roer de saus door de paksoi en serveer.
Opmerking
Waarschijnlijk wil je heel veel van dit gerecht eten, als je een liefhebber bent van bleekselderij met pindakaas of van saté van de BBQ. De kneep zit 'm in het olievrij houden van de paksoi. Zorg dat de droge hitte zich kan verspreiden tot in het midden van de paksoi, laat de paksoi uitdampen zodat de bladeren een beetje knapperig worden in plaats van verleppen.
Kookboek
Het recept 'Gegrilde paksoi met pindasaus' is afkomstig uit het kookboek...
Een ode aan groenten
Alice Zaslavsky
Dit is niet zomaar een kookboek over groenten, dit is een kookboek waar je van gaat houden. Het laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door variatie in kooktechnieken met groenten in de hoofdrol: behalve koken, stomen en blancheren... lees verder
© Good Cook