Gevulde pompoen met pasta, kaas en chorizo
bereiden
Ingrediënten
- 2 kleine pompoenen van soepkomformaat
- een snufje fijn zeezout
- een snufje gerookt zeezout (naar keuze)
- 80 g bloemkool, geraspt of in een keukenmachine tot broodkruimelgrote stukjes gehakt met de pulseerknop
- 225 ml slagroom
- 150 ml farmhouse ale
- 1 bouquet garni van: 6 blaadjes salie, 2 laurierblaadjes, 4 gekneusde teentjes knoflook, 4 takjes tijm, 2 plukjes rozemarijn, samengebonden met keukentouw
- 200 g macaroni of chifferi rigati
- 1 eetlepel maïzena
- stukje boter
- scheutje gewone olijfolie
- versgemalen zwarte peper (minstens 10 flinke draaien)
- 150 g belegen cheddar van goede kwaliteit, geraspt
- 175 g Goudse kaas of emmentaler, in kleine blokjes
- 40 g Stinking Bishop of tallegio, in kleine blokjes
- 20 g geraspte Parmezaanse kaas
- 100 g chorizo picante, in kleine blokjes, knapperig gebakken (naar keuze)
- chilivlokken (naar keuze)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C. Verwarm een bakplaat in de oven.
Snijd kapjes van 5 cm van de pompoenen en houd deze 'dekseltjes' apart. Lepel de draden uit de pompoenen en houd de pompoenpitten apart. Bestrooi de pompoenen en de dekseltjes vanbinnen licht met fijn zeezout (of gerookt zeezout, naar keuze) en peper. Snijd zo nodig een dun plakje af van de onderkanten, zodat ze stabiel staan.
Neem tweemaal een armlengte aluminiumfolie en vouw dit driemaal in lengterichting, zodat je twee driedubbeldikke stroken krijgt. Omwikkel de pompoenen hiermee en draai de uiteinden rond elkaar, zodat ze niet openbarsten.
Zet de deksels schuin op de pompoenen, met een kiertje, zodat de stoom kan ontsnappen. Rooster de twee pompoenen op de bakplaat in 30 minuten halfgaar.
Verwarm intussen in een pan op laag vuur de bloemkool met de room, het bier en het bouquet garni bijna tot het kookpunt.
Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Kook hierin de pasta in circa 7 minuten beetgaar. Roer hem na een paar minuten om. Schep na 5 minuten 3 eetlepels van het zetmeelrijke kookwater in een kommetje en roer de maïzena hiermee tot een papje.
Giet de pasta af en vang hierbij nog wat kookwater op voor de saus. Schep de pasta in de pan goed om met de boter en een klein scheutje olijfolie.
Verwijder het bouquet garni uit de roomsaus. Voeg het maïzenapapje en de zwarte peper toe. Houd een beetje van de verschillende kaassoorten apart en schep de rest van de kaas door de saus.
Pureer de kaassaus met een staafmixer. Hij zal vlug binden. Voeg als hij te dik wordt een scheutje van het pastakookwater toe. Maak hem op smaak af met zout en peper.
Schep de pasta door de kaassaus. Vul de pompoenen hiermee, leg de dekseltjes er weer op en draai de oventemperatuur omlaag tot 150 °C. Bak de pompoenen nog 20 minuten. Neem de dekseltjes eraf en strooi de rest van de kaas en de Parmezaanse kaas, de chorizo en de chilivlokken (als je die gebruikt) erover. Verwijder de stroken aluminiumfolie. Draai de oventemperatuur weer omhoog tot 170 °C en bak de pompoenen nog 10-15 minuten, tot ze door en door heet zijn en mooi kleuren.
Laat ze voor serveren 8-10 minuten rusten.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, staafmixer
Variatietip
Gebruik voor een vegetarische versie dito kazen, laat de chorizo weg en vervang die door geroosterde pompoenpitten: rooster de uitgelepelde pompoenpitten in een koekenpan zonder vet goudbruin en schep ze om met gerookt paprikapoeder.
Kookboek
Het recept 'Gevulde pompoen met pasta, kaas en chorizo' is afkomstig uit het kookboek...
Bier in de keuken
Melissa Cole
In 'Bier in de keuken' combineert bierexpert Melissa Cole twee van haar passies: heerlijke brouwsels en zalig voedsel. Aan de hand van 70 recepten gidst zij de lezer door de wereld van koken met bier: hoe voeg je bier toe aan je gerecht?
... lees verder © Spectrum