Gegrilde radicchio met rodewijnsaus

  • 2 personen
  • 20 min
  • waardering 8,3
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 radicchio rosso
  • olijfolie
  • 50 g walnoten of pecannoten
  • voor de rodewijnsaus
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel honing
  • 150 ml rode wijn

Bereiden

Snij de radicchio in wedges van ca. 2 cm (dikste deel). Door de stronk mee te snijden en cocktailprikkers in de zijkanten te steken houd je de blaadjes bij elkaar. Kwast de wedges in met olijfolie en bestrooi met zout.

Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze lichtjes kleuren.

Doe de suiker en honing in een steelpannetje en verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost en gaat bubbelen. Blus af met een scheutje water en schenk vervolgens de wijn erbij. Laat op laag vuur zachtjes inkoken tot sausdikte.

Gebruik je een grillpan? Vet de grillpan licht in en verhit op middelhoog vuur. Gril de wedges ca. 5-6 minuten totdat de buitenkanten donkerbruin kleuren.

Gebruik je een barbecue? Gril de wedges 4-6 minuten in een groentekorf in de directe zone tot de randen beginnen te blakeren. Bestrijk tijdens het grillen met olie. Verplaats naar de indirecte zone als het te snel gaat.

Snij de stronk van de wedges, verwijder de prikkers en verdeel de bladeren over twee borden. Bestrooi met noten en serveer de warme saus er apart bij.

Extra benodigd

Cocktailprikkers

Tip

'De bittere smaak van de radicchio verdwijnt grotendeels door het grillen. Hoe dunner de wedges, hoe lekkerder. Als je - net als de meeste Italianen - van bitter houdt, snij je ze gewoon wat dikker.' - Marjolijn Rosendaal

Kookboek

Het recept 'Gegrilde radicchio met rodewijnsaus' is afkomstig uit het kookboek...

Gegrild & geroosterd

Marjolijn Rosendaal & Anya van de Wetering

Na een aantal seizoenen in de ban te zijn geweest van hoge vlammen, stoere leren schorten en grote hompen vlees vinden Marjolijn en Anya het tijd voor een lichtere versie van grillen en roosteren. Dat kan het hele jaar door: buiten op de barbecue, de kamado... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Radicchio recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!