Roodlof salade met sinaasappel, cashewnoten en granaatappel

  • 2 personen
  • 15 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 middelgrote sinaasappels
  • 2 stronkjes roodlof (of witlof), blaadjes los
  • ½ granaatappel
  • voor de cashewmix
  • 150 g cashewnoten
  • fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • ¼-½ teen knoflook, fijngeraspt of geperst
  • voor eroverheen
  • extra vergine olijf- of koolzaadolie

Bereiden

Maak de cashewmix: doe alle ingrediënten in een keukenmachine met een flinke snuf zout en peper erbij. Maal fijn - de granaatappelmelasse is erg kleverig dus je moet alles wat aan de zijkanten van de keukenmachine blijft hangen een paar keer met een spatel naar onderen duwen tot alles goed gemengd is. Het resultaat moet geen grote klont worden maar is wel kleverig, met af en toe clusters van cashewnoten.

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels af. Zet op een snijplank en snijd er met een scherp mes van boven naar onder de oranje en witte schil af. Heb je dit rondom gedaan, snijd de sinaasappel dan overdwars in plakjes van 5-10 mm. Herhaal met de andere sinaasappel.

Leg de sinaasappelplakjes op een grote platte schaal of op borden. Verdeel de roodlofblaadjes erover en bestrooi met de cashewmix.

Houd de halve granaatappel vast boven de schaal, met de open kant naar onderen (en je hand daar onder), en sla met een houten lepel rondom op de vrucht tot de pitjes eruit vallen. Knijp er af en toe een beetje in om de pitjes losser te maken en wat mooi roze sap over de salade te sprenkelen. Maak af met een scheutje olie.

Extra benodigd

Keukenmachine

Variatietip

Vervang de roodlof door radicchio of gebruik knapperige (baby)romainesla. In plaats van sinaasappel kun je ook dunne partjes appel gebruiken (maar gebruik wel de sinaasappelschil in de cashewmix!), of gebruik een combinatie van appel en sinaasappel.

Opmerking

Deze salade ziet er prachtig uit, is eenvoudig klaar te maken en is ontzettend lekker. Een scheutje granaatappelmelasse (verkrijgbaar bij de Turkse winkel) geeft een zoetzure smaak die uitstekend past bij de milde cashewnoten en de bittere roodlof. Roodlof ziet er erg mooi uit maar gewone witlof smaakt net zo goed.

Kookboek

Het recept 'Roodlof salade met sinaasappel, cashewnoten en granaatappel' is afkomstig uit het kookboek...

Heel veel veggie!

Hugh Fearnley-Whittingstall

In de boeken van Hugh Fearnley-Whittingstall spelen groenten de hoofdrol. Deze handzame 'Heel veel veggie!' bevat de 100 lekkerste seizoensrecepten uit 'Heel veel veg!'. Alle recepten zijn vrij van vlees, vis, eieren en zuivelproducten... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Radicchio recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!