Gegrilde sla
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,3
- Bijgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- voor de sla
- 1 bos lente-ui
- 1 krop botersla
- 3 eieren (als je liever meer of minder eitjes op je salade wilt, mag dat natuurlijk ook)
- 125 g kaantjes (of spekjes)
- voor de slasaus
- 1 ei
- ½ eetlepel mosterd
- 2 eetlepel wittewijnazijn
- 1 eetlepel gembersiroop
- ½ uitje
- 150 ml zonnebloemolie
Bereiden
Maak de lente-ui goed schoon. Snijd de bruine onderkant van de krop botersla, maar zorg er wel voor dat de krop niet uit elkaar valt. Snijd de krop doormidden. Leg de sla in een kom met ruim water en spoel het zand eruit. Schud het overtollige water er af en laat daarna goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek.
Verwarm ondertussen een droge koekenpan. Leg de lente-ui in de hete pan en strooi er wat zout op en rooster tot deze zacht wordt en begint te kleuren. Leg daarna de sla er met de opengesneden kant naar beneden naast. Rooster ook de sla in de droge pan tot deze een donkerbruin korstje krijgt.
Breng voor een perfect eitje een pan met water aan de kook en kook de eitjes (gebruik alsjeblieft verse, want dat is het allerlekkerst) 5 minuten en 45 seconden. Spoel ze daarna af met koud water. Je hebt dan dé perfecte zachtgekookte eitjes! Rol de eieren eerst even over de werkplek zodat je de schaal kneust, daarna pel je de hele schaal lekker makkelijk van het eitje. Snijd de eitjes in partjes.
Doe voor de slasaus een rauw ei, de mosterd, wittewijnazijn en gembersiroop samen met een kleingesneden half uitje en wat peper en zout in een maatbeker. Mix met de staafmixer alles door elkaar. Voeg dan in een dun straaltje de zonnebloemolie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog. Er ontstaat een lobbige slasaus. Als je het lekker vindt, kun je wat verse kruiden of een eetlepel yoghurt toevoegen. De slasaus kun je ongeveer een week in een weckpot in de koelkast bewaren.
Bak de kaantjes (runderspekjes) of gewone spekreepjes krokant uit.
Serveer de sla met de gegrilde kant naar boven. Geef de sla een lekker jasje van de heerlijke slasaus. Verdeel daar de gegrilde lente-ui overheen samen met partjes ei en de uitgebakken kaantjes. Garneer met wat verse peper.
Extra benodigd
Staafmixer
Kookboek
Het recept 'Gegrilde sla' is afkomstig uit het kookboek...
Estée kookt
Estée Strooker
In 'Estée kookt' laat chef-kok Estée Strooker zien hoe je uiterst creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten. Haar boek bevat heerlijke recepten maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée zelf... lees verder
© Het Spectrum