Broodje gezond (maar dan echt)

4 personen
bereiden

waardering 9,2obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1,2 kg bladgroente, gesneden (ik neem vaak spinazie, maar met andijvie, postelein, snijbiet en zelfs met fijngesneden kool gaat het ook heel goed)
  • 8 (maaltijd)pitabroodjes

Bereiden

Verwarm een ruime koekenpan of wok met een beetje olie. Voeg de knoflook toe en verdeel de groenten erover. Maal er peper en zout op en laat op laag tot middellaag vuur in ongeveer 5 minuten zacht en door en door warm worden. Niks aan doen en pas op het laatst een keertje omscheppen.

Rooster ondertussen de pitabroodjes.

Snijd de broodjes open en vul er eentje (per persoon) met de bladgroente. Vul die tweede pas als het zover is, anders wordt hij nat.

Variatietip

Maak er een kaaspita van door ze heel licht te roosteren, open te snijden, te vullen met (komijne)kaas en verder te roosteren tot de kaas is gesmolten. Of verdeel blokjes feta of geitenkaas over de bladgroente voor die in het broodje gaat. Wie vindt dat er saus bij een pita hoort, kan wat Griekse yoghurt op smaak maken met knoflook, peper en zout en misschien nog wat komijn. Of aioli of hummus erbij. Fruit een flinke theelepel ras el hanout of een kerriemengsel met de knoflook mee. En als u er iets meer werk van wil maken, kan er natuurlijk nog van alles bij: van gebakken champignons tot fijne reepjes, kort gebakken knolselderij, venkel of stukjes hardgekookt ei.

Opmerking

Dit is mijn favoriete gerecht als ik alleen ben en geen zin heb om meer dan vijf minuten in de keuken te staan (ja, dat gebeurt heus). Meestal doe ik het in pitabroodjes of in een (Marokkaanse) pannenkoek of wrap. Soms gewoon op een stuk stokbrood, waarvan de binnenkant geroosterd is.

Kookboek

Het recept 'Broodje gezond (maar dan echt)' is afkomstig uit het kookboek...

À la minute

Er zijn er van die dagen dat je gewoon geen tijd of zin hebt om te koken, maar toch trek hebt in iets lekkers. Voor die dagen is dit boek, hoewel je er makkelijk alle dagen goed en snel uit kunt koken. De recepten zijn zoals je van Mari gewend bent

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: René Mesman

Spinazie tips