Spinazie met eieren uit de oven

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,8
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg verse spinazie
  • 50 g boter
  • 250 ml koksroom
  • 4 eieren
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 3 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de taaie steeltjes van de spinazie, was het blad in ruim koud water en hak het grof. Smelt de boter in een grote pan, doe de spinazie erbij en laat hem al roerend slinken. Laat hem uitlekken in een vergiet en vang het vocht op.

Doe de spinazie in een ingevette ovenschaal en giet de koksroom erover. Maak vier kuiltjes in de spinazie en breek boven elk een ei. Kook het spinazievocht in en breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat; giet het in de schaal met de spinazie. Strooi de Parmezaanse kaas erover en zet de schaal 15-20 minuten in de oven, tot de eieren zijn gestold.

Kookboek

Het recept 'Spinazie met eieren uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Maxine Clark's Italiaanse keuken

Maxine Clark

Dit boek is een professionele gids voor alle belangrijke technieken en ingrediënten van de Italiaanse keuken. Maxine verzamelde de recepten tijdens haar vele... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (25 stemmen)

Spinazie recept tips

Reacties op dit recept

  • AndreeIk heb dit recept wat aangepast. Ik had niet genoeg spinazie maar wel een restje aardappelpuree. Ik heb eerst een laagje aardappelpuree in de schotel gedaan en dan de spinazie en de rest van de ingrediënten zoals het oorspronkelijke recept, het was heel lekker en veranderd in een complete maaltijd.

    • RobWat een onhandig recept. Het is een bijgerecht, maar: waarbij dan? Het is voor 4 personen met een kilo spinazie, dus alleen al dit ‘bijgerecht’ dekt al de dagelijkse groentebehoefte. Qua eiwitten wordt men ook ruim bediend: ei én kaas! En dan moet het hoofdgerecht er nog naast komen staan want dit is een ‘bijgerecht’. Gaat u het maken, neem dan zo’n supermarktzak spinazie van 450 gram. Snij die rauw en bak ‘m een paar minuten in een grote koekenpan zodat ie alvast vocht verliest. Met twee geklutste eitjes die je verdeelt over 4 kuiltjes in de spinazie in de ovenschaal komt het ook goed. En doe maar rustig aan met de kaas: 1 uitgestrooide lepel parmezaan is ook goed.

    reageren

  • melanieLeg er schijfjes tomaat overheen, mmmmmmm

    reageren

  • IngridMet deze toevoeging is het pas lekker!

    reageren

  • GroeneveltWarm uitgelekt spinazievocht NOOIT een tweede keer en inkoken is al helemaal vloeken in de kerk. Het geblancheerde vocht bevat oxaalzuur dat nare reacties kan oproepen na de maaltijd. En inkoken concentreert dit ongewenste gif. Dus het advies uit het recept "spinazie uit de oven met eieren" vraagt om herziening. W.Groenevelt, Oud docent C.T. en dig. dieetkok.

    • PascalDe angst voor tweededagsspinazie stamt nog van vroeger, toen de dosis nitraten in de groente groter werd ingeschat. De hoeveelheden lijken nu te klein om echt kwaad te doen. Maar het koeladvies geldt nog wel, ook voor andere nitraatrijke groenten zoals bieten en andijvie. Zie Quest of welke andere bron dan ook maar.

    reageren

  • Marianne Bedankt voor de tip.

    reageren