Sambal goreng spruitjes
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,2
- Bijgerecht
- Indonesisch
- Vlees
Ingrediënten
- 350 g spruitjes, schoongemaakt
- zonnebloemolie
- 1 rode ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1-2 rode chilipepers, fijngesneden, of ½ theelepel sambal oelek
- 8 g trassi, geroosterd
- 150 g baconreepjes (geen spekreepjes)
- 2 lente-uien, in dunne ringen gesneden
Bereiden
Verwarm een stoompan met water. Stoom hierin de spruitjes in 5 tot 7 minuten halfgaar en zet ze opzij.
Verhit een laagje zonnebloemolie in een wok en fruit daarin de ui, knoflook, chilipeper en trassi tot het mengsel begint te kleuren. Roerbak de baconreepjes 2 minuten mee.
Voeg de halfgare spruitjes aan de wok toe en roerbak ze mee. Doe er een scheutje water bij en peper en zout naar smaak. (Houd er rekening mee dat de bacon al zoutig is.) Laat de spruitjes garen.
Draai het vuur uit en roer de lente-ui door de sambal goreng spruitjes heen.
Opmerking
Voor zover ik weet, horen spruitjes van oudsher niet in de Indonesische keuken. Het kan niet anders dan dat de groente er door Europese invloeden in is geslopen. In Indonesië komt wel een groente voor die er erg op lijkt, cuciwis genaamd. Deze mini-groenekooltjes hebben iets lossere blaadjes dan spruitjes. Maar in dit gerecht gebruik ik spruitjes, die zijn tenslotte het hele jaar door te verkrijgen. Ik combineer ze met bacon, maar je kunt ook spekjes, garnalen, ansjovis of kip nemen. Laat je het vlees weg en vervang je de trassi door een groentebouillonblokje, dan heb je een heerlijke vegetarische variant.
Kookboek
Het recept 'Sambal goreng spruitjes' is afkomstig uit het kookboek...
Bersama
Francis Kuijk
De ruim 90 Indische recepten in 'Bersama' zijn er vooral om te delen: om door te geven aan een nieuwe generatie of samen te bereiden in de keuken en zeker om samen op te eten; met familie en vrienden aan tafel of, soms, nonchalant op de bank... lees verder
© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen