Pico de gallo

500 g salsa
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g pruimtomaten
  • ½ komkommer
  • 1 jalapeño of serrano
  • ½ witte ui
  • halve bos koriander (circa 20 g)
  • 1 mespuntje gemalen komijn
  • 2 limoenen
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge

Bereiden

Snijd de tomaten in vieren en daarna in plakken, de komkommer in even dikke partjes. Verwijder het steeltje van de peper en snijd de peper fijn. Pel en snipper de ui. Hak de koriander grof. Meng de groenten, de kruiden en komijn in een kom, breng op smaak met grof zeezout en zwarte peper.

Halveer de limoenen en knijp ze uit over de salsa, eventueel boven een zeefje om de pitjes op te vangen. Giet de olijfolie over de salsa, meng nog een keer redelijk voorzichtig om de tomaten niet kapot te maken. Serveer koud, het is niet lang houdbaar.

Opmerking

'Deze salsa past goed bij gegrilde gerechten, vooral bij kip, misschien daarom de verwijzing naar de 'hanenbek' (letterlijke vertaling). Het is van oorsprong een Mexicaans gerecht. Je spreekt de gallo uit met twee j-klanken in het midden. Hoe fijner je snijdt, hoe meer het een saus wordt. Als je grover snijdt is het meer een salade. Je kunt naast de pico een guacamole maken als je bijvoorbeeld taco's wilt maken. Dit is een milde salsa.' - Jeroen Hazebroek

Kookboek

Het recept 'Pico de gallo' is afkomstig uit het kookboek...

Hete pepers

In zijn nieuwe boek 'Hete pepers' geeft Jeroen Hazebroek talloze recepten voor sambals en hot sauces en geeft hij tips om de pepers te drogen, roken, in te maken of te fermenteren. Ten slotte presenteren 15 gastkoks recepten uit hun eigen cultuur

... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Christian Fielden

Tomaten tips