Tuinbonen met chorizo
- 4 personen
- 20 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Spaans
- Vlees
Ingrediënten
- 500 gedopte verse (of diepvries) tuinbonen (ongeveer 3 kg met peulen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 160 g chorizo, in blokjes
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 125 ml witte wijn
- 6-8 blaadjes munt of koriander, gescheurd
- een scheutje rodewijnazijn
- geroosterd brood, om erbij te serveren
Bereiden
Spoel de gedopte bonen af en doe deze (of de diepvriesbonen) in een pan met licht gezouten kokend water en laat ze ongeveer 5 minuten koken. Laat ze uitlekken en haal de buitenste velletjes eraf. Een aantal zal in tweeën breken maar dat geeft niets - nog steeds zien ze er fluweelzacht uit.
Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de blokjes worst een paar minuten op een hoog vuur. Voeg de ui toe en bak die een paar minuten al roerend mee totdat de worst bruin is.
Voeg de knoflook toe en roer totdat de knoflook begint te geuren. Giet de wijn erbij en geef een paar draaien aan de pepermolen. Roer de tuinbonen erdoor wanneer de wijn een beetje verdampt is en laat een paar minuten op een hoog vuur staan, zodat alle smaken goed mengen. Op de bodem van de pan moet een klein laagje saus liggen.
Roer ten slotte de munt of de koriander erdoor en een scheutje rodewijnazijn. Proef of er genoeg zout en peper in zit en serveer warm met geroosterd brood of gekookte aardappels.
Opmerking
'Een heerlijk gerecht voor de korte periode waarin je verse tuinbonen kunt krijgen. Het doppen van de bonen is een heel karwei maar het is wel rustgevend. Ik haal altijd het buitenste velletje van elke geblancheerde boon, ook al levert dat aardig wat extra werk op. De binnenkant heeft een prachtige felgroene kleur. Pas op het eind van de bereidingstijd van dit gerecht gaan ze in de pan zodat ze hun mooie kleur behouden.' - Tessa Kiros
Kookboek
Het recept 'Tuinbonen met chorizo' is afkomstig uit het kookboek...
Tessa Kiros - Mijn beste recepten
Tessa Kiros
In deze luxe en tijdloze verzameling heeft Tessa Kiros meer dan 150 recepten geselecteerd uit haar vijf bestsellers. Volgens Kiros is niets zo kenmerkend... lees verder
© Uitgeverij Terra