Witlof met honing en tijm

  • 4 personen
  • 10 min
  • waardering 7,8
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof
  • paar takjes tijm
  • klontje boter
  • 25 g pijnboompitten
  • 4 eetlepels vloeibare honing

Bereiden

Snij het kontje van de witlof en haal de blaadjes los. De binnenste blaadjes zijn wel erg klein; haal die niet uit elkaar, maar snij het complete hart in de lengte in vier parten. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Verhit wat boter in een wok. Doe de pijnboompitten erin en bak ze zachtjes lichtbruin. Doe de witlof, tijm en wat zout erbij en zet het vuur hoger. Bak al omscheppend in 4-5 minuten beetgaar. Voeg op het laatst de honing toe.

Tip

'Door blaadjes witlof te laten karamelliseren met boter en honing krijg je een mooi smaakcontrast met het lichte bittere dat witlof eigen is. Honing versuikerd? Zet de pot even tien tellen in de magnetron, of een minuut in een pannetje met kokend water en hij wordt weer vloeibaar. Handig is honing uit een knijpfles, die kun je rechtstreeks boven de pan houden.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Witlof met honing en tijm' is afkomstig uit het kookboek...

Alles uit de kast

Karin Luiten

Je hebt meer in huis dan je denkt! Slim koken betekent minder boodschappen doen, minder eten weggooien maar vooral je creativiteit gebruiken bij het koken... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (41 stemmen)

Witlof recept tips

Reacties op dit recept

  • MiranIk maak al een tijdje een variant hierop: witlof met bruine suiker en rozemarijn. Recept gelijk als deze. Bruine suiker oplossen in weinig heet water en het geheel hiermee afblussen gelijktijdig rozemarijn toevoegen. Ook erg lekker.

    reageren

  • MasayaGisterenavond gemaakt, het was heerlijk

    reageren

  • Astridik heb de pijnboompitten, zodra ze mooi bruin waren, uit de pan gehaald. Omdat ze anders verbranden op het hoge vuur. Voor het opdienen er weer bij gedaan. Dat is toch wel lekkerder.

    reageren

  • HenriëtteIs heerlijk, ik maak hem ook regelmatig. En inderdaad Astrid, eerst pijnboompitten roosteren, uit pan halen en er later bijdoen, veel lekkerder!

    reageren

  • loesErg lekker. Ik heb mij aan het recept gehouden.

    reageren

  • MichielLekker inderdaad. Wat vinden jullie het beste passen om er bij te eten? Vind ik moeilijk.

    • FredLekker met eendenborst sinaasappelportsausje. En afdankertjes met een dotje Zaanse mayo.

    • EsméeIk heb deze gemaakt met een entrecote wat frietjes en een zelfgemaakte pepersaus!

    reageren

  • JoséRijst en geroosterde kip.

    reageren

  • BartNu voor de 2e keer gemaakt, echt heel simpel en super lekker!!!

    reageren