Witte bonen in tomatensaus
- 6 personen
- 50 min
- waardering 8
- Ontbijt
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 150 ml olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel fijn theezout
- 1 theelepel gemalen piment
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 100 g suiker
- 235 ml rodewijnazijn
- 2 blikken (à 400 g) gepelde tomaten
- 750 g gekookte witte bonen (zie opmerking onderaan het recept)
Bereiden
Verhit de olijfolie in een pan (minimaal 26 cm doorsnee en 10 cm diep) op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en laat aanzweten. Voeg, zodra de ui glazig is, alle specerijen toe en bak 4 minuten zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg de tomatenpuree toe en laat 3 minuten mee garen. Voeg de suiker en azijn toe en laat met een derde indikken tot een stroperig mengsel.
Voeg de tomaten en 1 blik water toe (gebruik hiervoor een leeg blik tomaten), breng aan de kook en laat 5 minuten op hoog vuur al roerend koken.
Zet het vuur lager, voeg de bonen toe en laat ongeveer 15-25 minuten koken totdat de tomaten de smaken van de saus beginnen op te nemen.
Ik serveer de bonen in kleine blikjes die ik midden op tafel zet voor een gezellig ontbijt met sneetjes geroosterd brood, dik besmeerd met boter. (Haal eventueel de etiketten van de blikken tomaten en gebruik deze om de bonen in te serveren). De bonen blijven maximaal een week houdbaar in de koelkast.
Opmerking
Je kunt 2 blikken (à 375 g) gekookte witte bonen (cannellinibonen of haricot blancs) gebruiken, die je eerst laat uitlekken en afspoelt, of 750 g gekookte, gedroogde witte bonen. Laat in dat geval 400 g gedroogde witte bonen in voldoende water weken, laat uitlekken en kook ze in 30 minuten in kokend water gaar.
Kookboek
Het recept 'Witte bonen in tomatensaus' is afkomstig uit het kookboek...
Mr Wilkinson's favoriete groenten
Matt Wilkinson
De Australische chef-kok Matt Wilkinson selecteerde voor dit prachtige kookboek de 24 lekkerste groenten. In Wilkinson's menu's krijgen groenten de hoofdrol... lees verder
© Uitgeverij Terra