Jam uit de oven
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg gemengd zacht zomerfruit
- 650 g rietsuiker
- 1 vanillepeul
- 1 citroen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd grotere vruchten doormidden, zodat de fruitstukjes allemaal ongeveer even groot zijn. Doe met de suiker in een braadslede. Splijt de vanillepeul in de lengte, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe. Halveer de citroen en knijp deze erover uit. Schep alles goed om. Stop de vanillepeul tussen het fruit en zet de braadslede 30 minuten in de oven.
Haal de braadslede uit de oven en druk het zachte fruit met een pureestamper fijn. Roer goed om en zet terug in de oven. Bak nog 30-40 minuten tot het fruit en de suiker vloeibaar zijn en alles wat erbovenuit steekt een kleurtje heeft. (De exacte tijd wordt bepaald door hoe sappig het fruit is, dus controleer elke 10 minuten even.)
Haal de braadslede uit de oven, pureer het fruit nog een keer en schep dan voorzichtig in gesteriliseerde potten. Draai de deksels erop en laat afkoelen. Ongeopend blijft de jam maandenlang goed. Bewaar geopende potten in de koelkast.
Extra benodigd
Gesteriliseerde potten
Opmerking
'Ik ben helemaal óm: ik maak tegenwoordig mijn jam alleen nog maar op deze manier. Het is echt anders dan de traditionele jam die je kookt op een fornuis. Door het fruit in de oven te bakken, krijgt de jam een extra diepe smaak waar ik helemaal weg van ben.' - Georgina Hayden
Kookboek
Het recept 'Jam uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
Slow
Georgina Hayden
Georgina Hayden werkt al tien jaar samen met Jamie Oliver. Ze raakt in haar recepten precies dat waar het om draait bij lekker koken. Haar gerechten helpen ons... lees verder
© Uitgeverij Becht