Geroosterde kip met rode wijn
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 150 ml rode wijn
- 100 g tomatenpuree
- 3 takjes verse tijm, blaadjes afgerist
- 3 takjes verse oregano, blaadjes afgerist, of ½ theelepel gedroogde oregano
- 100 ml rodewijnazijn
- 1 hele kip, in 8 stukken (ca. 1½ kg)
- 500 g krieltjes, gewassen
- 3 uien, gepeld en in vieren
- 6 wortels, geschild en in de lengte in vieren
Voorbereiden
Meng de wijn met de tomatenpuree, kruidenblaadjes en azijn. Bestrooi de kipstukken royaal met zout en peper en doe ze met de marinade in een afgesloten zak. Schud de zak om de kip goed met de marinade te bedekken. Leg de zak minstens 30 minuten, of een hele nacht, in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de krieltjes in een pan koud water, dek deze af en breng het water aan de kook. Kook de krieltjes 1-2 minuten en giet ze dan af in een vergiet.
Leg de uien, wortels en gekookte krieltjes in een grote ovenschaal of bakblik (groot genoeg voor de kip en alle groenten) en schenk er 125 ml water over.
Haal de kip uit de koelkast en leg de stukken, met de velzijde boven, in één laag op de groenten in de schaal. Schenk de resterende marinade over de kip. Dek de schaal af met een vel bakpapier of aluminiumfolie en braad de inhoud 30 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier of de folie en bedruip de kip met het bakvocht. Rooster de kip onafgedekt nog 15 minuten, of tot het vel knapperig is. Serveer het gerecht direct.
Extra benodigd
Bakpapier of aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Geroosterde kip met rode wijn' is afkomstig uit het kookboek...
Mijn Franse Keuken
Rachel Khoo
Rachel Khoo gaat in 'Mijn Franse Keuken' op culinaire ontdekkingstocht door Frankrijk. In haar kookboek 'Chez Rachel' kookte ze nog in het kleinste keukentje van... lees verder
© Kosmos UitgeversKip oven tips
Reacties op dit recept
- Johan Gebruik van aluminiumfolie was geen succes, na 30 minuuten ovenschaal nog niet warm en na 45 minuten (15 minuten zonder folie) kip nog lang niet gaar. Dus nog ruim 30 minuten zonder folie in de oven gezet. Mogelijk werkt bakpapier beter.
- Conny Als je een aardewerken ovenschaal gebruikt dan duurt het al minstens een kwartier voordat de vorm goed heet is. Ik gebruik daarom dunne ovenschalen die snel warmte opnemen.
- Nancy Ook hier de kip niet gaar, in een rvs ovenschaal gedaan. Smaak was wel lekker, alleen niets was gaar. Dus dag 2 voor de herkansing.
- Monique Inderdaad absoluut niet gaar na de voorgeschreven overtijd. Daarnaast vond ik er geen smaak aanzitten, mogelijk doordat er geen olie/vet wordt gebruikt. Heb de kip 24 uur laten marineren dus daar ligt het niet aan. Voor mij geen recept om te bewaren.
- Frank Recept, vooral tijd, klopt niet. Zelfs met 1/2 uur erbij nog maar net aan "gaar". Ook wortel en uit niet gaar. Morgen de overige 2 bouten nog maar uur in de oven.
- Soraya Gister gemaakt. Recept iets aangepast. 2 dagen laten marineren zoals beschreven in het recept. Extra toegevoegd: champignons, bleekselderij, zoete puntpaprika, knoflook. Alles in een pan laten garen, krieltjes erbij gedaan en kip eruit gehaald en in een ovenschaal op 210 graden laten grillen 10 tot 15 minuten moet genoeg zijn. Echt verrukkelijk.