Geroosterde kip met rode wijn
- 4 personen
- 70 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Frans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 150 ml rode wijn
- 100 g tomatenpuree
- 3 takjes verse tijm, blaadjes afgerist
- 3 takjes verse oregano, blaadjes afgerist, of ½ theelepel gedroogde oregano
- 100 ml rodewijnazijn
- 1 hele kip, in 8 stukken (ca. 1½ kg)
- 500 g krieltjes, gewassen
- 3 uien, gepeld en in vieren
- 6 wortels, geschild en in de lengte in vieren
Voorbereiden
Meng de wijn met de tomatenpuree, kruidenblaadjes en azijn. Bestrooi de kipstukken royaal met zout en peper en doe ze met de marinade in een afgesloten zak. Schud de zak om de kip goed met de marinade te bedekken. Leg de zak minstens 30 minuten, of een hele nacht, in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de krieltjes in een pan koud water, dek deze af en breng het water aan de kook. Kook de krieltjes 1-2 minuten en giet ze dan af in een vergiet.
Leg de uien, wortels en gekookte krieltjes in een grote ovenschaal of bakblik (groot genoeg voor de kip en alle groenten) en schenk er 125 ml water over.
Haal de kip uit de koelkast en leg de stukken, met de velzijde boven, in één laag op de groenten in de schaal. Schenk de resterende marinade over de kip. Dek de schaal af met een vel bakpapier of aluminiumfolie en braad de inhoud 30 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier of de folie en bedruip de kip met het bakvocht. Rooster de kip onafgedekt nog 15 minuten, of tot het vel knapperig is. Serveer het gerecht direct.
Extra benodigd
Bakpapier of aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Geroosterde kip met rode wijn' is afkomstig uit het kookboek...
Mijn Franse Keuken
Rachel Khoo
Rachel Khoo gaat in 'Mijn Franse Keuken' op culinaire ontdekkingstocht door Frankrijk. In haar kookboek 'Chez Rachel' kookte ze nog in het kleinste keukentje van... lees verder
© Kosmos Uitgevers