Kip gevuld met tomaten en olijven
bereiden
Ingrediënten
- 1 biologische kip van 2 kg
- 2 citroenen, gehalveerd
- 125 g ontpitte taggiasca- of niçoise-olijven, afgespoeld indien op zout water
- 250 g grote vleestomaten, alleen het vruchtvlees, in stukjes van 3 cm
- extra vergine olijfolie
- 10 takjes verse bladpeterselie, blaadjes grof gehakt, enkele takjes bewaard
- 8 teentjes knoflook, gepeld en grote exemplaren gehalveerd
Bereiden
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Haal het overtollige vet uit de buikholte en verwijder eventuele ingewanden. Veeg de buikholte schoon en bestrooi die met peper en zout. Knijp het sap van een van de citroenhelften erin uit.
Doe voor de vulling de olijven (houd er een paar achter) en de stukjes tomaat in een kom. Voeg peper en zout naar smaak, 2 eetlepels olijfolie en het sap van 1 citroen toe. Bewaar 1 eetlepel citroensap. Meng de peterselieblaadjes en de helft van de knoflook erdoor. Verwarm de oven voor op 210 °C.
Schep het merendeel van het mengsel in de buikholte van de kip. Duw de resterende citroenhelft erin, samen met wat peterselietakjes. Schenk de achtergehouden lepel citroensap erover en wrijf dat in het vel van de kip. Strooi er wat zeezout over.
Neem een braadslee waar de kip precies in past en leg de kip er met de borst naar beneden in. Schik de restende vulling, de rest van de olijven, knoflook, tomaat en wat peterselietakjes rond de kip en sprenkel er olijfolie over. Zet de braadslee 25 minuten in de oven en verlaag de temperatuur dan naar 180 °C. Draai de kip om, bedruip haar met braadvocht en roer de tomaten en olijven even door. Zet de kip nog 40–60 minuten in de oven, tot ze helemaal gaar is. De beste manier om dat te controleren is door voorzichtig aan de poot te trekken; die moet gemakkelijk loslaten en de vleessappen moeten helder zijn, niet bloederig.
Laat de kip 10 minuten in de braadslee rusten; daardoor ontspant het vlees zich voor je het aansnijdt. Leg de kip op een voorverwarmde schaal en schep de olijven, tomaten en het braadvocht erover.
Kookboek
Het recept 'Kip gevuld met tomaten en olijven' is afkomstig uit het kookboek...
River Cafe Klassiek Italiaans Kookboek
Rose Gray & Ruth Rogers
In het 'River Cafe Klassiek Italiaans Kookboek' geven Rose en Ruth hun eigen interpretatie aan traditionele en soms zelfs geheime fami-lierecepten uit de Italiaanse... lees verder
© Kosmos Uitgevers