Kip uit de oven met paddenstoelen en cider

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 6 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kip, in 8 stukken verdeeld, of 8 kipdelen met huid en bot (ca. 1½ kg in totaal)
  • 2-3 eetlepels bloem, op smaak gebracht met zout en peper
  • 3-4 eetlepels koolzaad- of olijfolie
  • 250-400 ml droge of medium cider
  • klontje roomboter
  • 350-400 g paddenstoelen (maakt niet uit welke), in grote stukken of plakken
  • 1 laurierblad
  • 1 flink takje tijm
  • 5 eetlepels slagroom
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie

Bereiden

Bestrooi de kip rondom met op smaak gebrachte bloem en schud het overtollige bloem eraf. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op middel tot hoog vuur. Braad de kip rondom aan in de hete olie (in twee delen als dat nodig is, waarbij je voor het tweede deel wat extra olie in de pan schenkt). Leg de kip in een grote ovenvaste braadpan of stoofpot.

Schenk 250 ml cider in de koekenpan om deze te deglaceren: laat het een minuutje of twee borrelen terwijl je de aangebakken restjes op de bodem van de pan losroert. Schenk de inhoud van de pan over de kip en voeg als dat nodig is wat extra cider toe tot de kip voor de helft onderstaat.

Verhit in een andere pan de boter, doe de paddenstoelen erbij en bak ze licht aan tot het sap vrijkomt. Schenk ze met het bakvocht bij de kip. Stop het laurierblad en het takje tijm tussen de kip en breng alles aan de kook. Kook met het deksel half op de pan, of zonder deksel, anderhalf uur heel zachtjes op een laag vuurtje (of zet met het deksel erop in een op 140 °C / gasstand 1 voorverwarmde oven) tot de kip gaar en zacht is. Keer het vlees halverwege.

Haal het laurierblad en de tijm uit de pan. Schenk het kookvocht uit de pan in een andere pan – zorg ervoor dat kip en paddenstoelen in de grote braadpan blijven. Klop de room en mosterd door het kookvocht en breng het aan de kook. Proef en voeg eventueel extra peper en zout toe en schenk het over de kip. Breng alles weer aan de kook en de kip is klaar.

Strooi er nog wat peterselie over. Dien op met romige aardappelpuree of gewone gekookte aardappels en wat gestoomde groente.

Kookboek

Het recept 'Kip uit de oven met paddenstoelen en cider' is afkomstig uit het kookboek...

Doordeweeks

Hugh Fearnley-Whittingstall schrijft in 'Doordeweeks' over het eten dat hij thuis elke dag klaarmaakt. Goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten... lees verder

© Uitgeverij Becht

Kip oven tips

Reacties op dit recept

  • A.K. Een klassieke bereiding. Kan wel wat kruiding gebruiken. Kip werd niet droog.