Gegrilde kip met citroenmayonaise en sumak
- 4 personen
- 100 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Gevogelte
Ingrediënten
- 1 flinke boerenkip
- 2 citroenen
- 3 teentjes knoflook, geperst
- olijfolie
- 1 eidooier
- 1 eetlepel mosterd
- sumak
- 3 flatbreads (bij de Marokkaanse of Turkse winkel)
- ingelegde zure pepertjes
Voorbereiden
Halveer de kip, maar snijd deze niet helemaal door. Druk de kip plat en sla haar met een groot koksmes zo plat mogelijk. Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit.
Wrijf de kip rondom in met de knoflook, de citroenrasp, de helft van het citroensap, 4 eetlepels olie, wat zout en royaal peper. Laat een paar uur in de koelkast marineren.
Bereiden
Rooster de kruidige kip op de barbecue in 1-1½ uur (afhankelijk van de grootte van de kip) of in de hete oven aan beide kanten gaar en met een krokant velletje.
Doe de eidooier met de mosterd, wat zout, wat peper, de rest van het citroensap en voorzichtig erop schenkend 150 ml olie in een mengbeker, zet de staafmixer er voorzichtig in en trek langzaam omhoog. Breng de mayonaise verder op smaak met eventueel nog een scheutje citroensap, en met zout en peper.
Bestrooi de gegrilde kip royaal met wat sumak, leg op de opengevouwen flatbreads (zodat de jus van de kip lekker in het brood kan trekken) en serveer met de citroenmayonaise en de pepertjes.
Extra benodigd
Staafmixer
Kookboek
Het recept 'Gegrilde kip met citroenmayonaise en sumak' is afkomstig uit het kookboek...
Arabia
Merijn Tol & Nadia Zerouali
Ruim 90 heerlijke, toegankelijke en verras-sende recepten op de snijlijn van de Arabische en westerse wereld. 'Arabia' geeft een mooi overzicht van de verschillende... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: Sven Benjamins