Kip karahi met chilipepers en knoflook
- 4 personen
- 40 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Indiaas
- Gevogelte
Ingrediënten
- 125 ml koolzaadolie
- 8 groene jalapeño chilipepers
- 10 teentjes knoflook, lichtgekneusd
- 1 kg kippendijen, met bot, in 3 stukken
- 7 tomaten, gehalveerd
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel Kashmiri-chilipoeder (o.a. toko), optioneel, meer of minder naar smaak
- 2 eetlepels knoflook-gemberpasta (o.a. toko)
- 5 eetlepels yoghurt, losgeroerd
- ter garnering (optioneel)
- 4 eetlepels fijngehakte koriander
- 5 cm gemberwortel, geschild en in julienne
Bereiden
Verhit de koolzaadolie in een karahipan of wok op hoog vuur. Voeg de chilipepers toe en bak een paar minuten, tot de schil donkere plekken krijgt en er blaasjes verschijnen. Voeg de knoflook toe en bak goudbruin. Schep de chilipepers en knoflook met een schuimspaan op een bord en zet apart.
Voeg de kip toe aan de hete olie en bak al roerend 8 minuten, tot de kip wit van kleur en net gaar is. Voeg de tomaten toe en duw ze in de olie. Plaats een deksel op de pan en laat 7 minuten op laag vuur pruttelen. Haal het deksel van de pan; je zult zien dat het vel van de tomaten begint los te laten. Verwijder de velletjes met je handen of een tang, wat veel makkelijker is. Als je een tang gebruikt, knijp dan even in de tomaten zodat ze sneller uit elkaar vallen. Als het vel er niet makkelijk af gaat, laat de tomaten dan nog even pruttelen. Duw de tomaten naar beneden met de achterkant van een lepel.
Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder, Kashmiri-chilipoeder en de knoflook-gemberpasta toe. Roer 250 ml water erdoor en breng, regelmatig en flink roerend, op hoog vuur aan de kook. Als de saus tegen de wand van de karahipan begint te karamelliseren, schraap dit dan terug in de pan voor extra smaak.
Laat 5 tot 7 minuten met een deksel op de pan op laag vuur zachtjes koken en roer af en toe door. Haal het deksel van de pan en roer de yoghurt erdoor. Zet het vuur hoog en blijf flink roeren zodat de saus indikt. Voeg de gebakken chilipepers en knoflook toe en laat al roerend verder pruttelen tot je tevreden bent met de consistentie van de saus. Breng op smaak met zout, garneer eventueel met de koriander en de gember en serveer.
Opmerking
Dit is de meest basale kip karahi. Er worden slechts een paar eenvoudig verkrijgbare specerijen aan de curry toegevoegd. De smaak komt van deze specerijen, de verse chilipepers, tomaten, knoflook, yoghurt en, uiteraard, de kip. De saus is rijk, buitengewoon verrukkelijk en toch zo simpel. Het is een geweldige curry om uit te proberen voordat je overstapt op de extravagantere versies.
Kookboek
Het recept 'Kip karahi met chilipepers en knoflook' is afkomstig uit het kookboek...
The Curry Guy Kip
Dan Toombs
Maak de lekkerste spicy kiprecepten uit India en Zuidoost-Azië met 'The Curry Guy Kip'. Wereldwijd is kip het meest gegeten stukje vlees: gebakken, gestoofd, gegrild, gepocheerd, gefrituurd of van de barbecue. Breid je repertoire kiprecepten uit... lees verder
© Good Cook