Kip madras
- 4 personen
- 55 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Indiaas
- Gevogelte
Ingrediënten
- 50 g geklaarde boter (zie onderaan het recept)
- 1 flinke biologische of scharrelkip van 1,8 kg, in stukken
- 1-2 uien, gesnipperd
- 2 eetlepels madrascurry (poeder of currypasta)
- 200 ml ongezoete kokosmelk
- 1 appel, in kleine blokjes
- mespuntje saffraan
Bereiden
Smelt de geklaarde boter op halfhoog vuur in een gietijzeren braadpan. Bestrooi de stukken kip met zout en peper en bak ze 2-3 minuten aan elke kant. Haal de stukken kip uit de pan en zet ze weg.
Fruit de uien in de braadpan tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Meng dan de curry erdoor en bak deze al omscheppend met een houten spatel 1 minuut mee op laag vuur.
Doe de kokosmelk, een glas water en blokjes appel erbij. Roer weer en voeg de stukken kip toe. Leg het deksel op de pan en stoof alles 35 minuten. Voeg vlak voor het opdienen de saffraan en eventueel meer zout en peper toe.
Variatietip
Met dit curryrecept kun je eindeloos variëren. In plaats van kip kun je lams- of kalfsvlees nemen, of stevige vissoorten, zoals zwaardvis, tonijn of zeeduivel. Pas dan wel de bereidingstijden aan.
Geklaarde boter
Geklaarde boter of 'ghee' is een ideale bondgenoot in de Indiase keuken, omdat hij hoge temperaturen verdraagt. Maak hem zelf door 250 g boter in grote blokjes te snijden. Smelt deze au bain-marie in een steelpan op laag vuur. Schuim het oppervlak af en wacht tot de vaste deeltjes neerslaan op de bodem van de pan. Giet de heldere boter voorzichtig, zodat deze deeltjes niet meekomen, in een schone pot. Bewaar ghee in de koelkast.
Kookboek
Het recept 'Kip madras' is afkomstig uit het kookboek...
Slow cooking, stoven en smoren
diverse auteurs
'Slow cooking' bevat talloze recepten voor klassieke en moderne stoofschotels, van supersimpel tot uitgebreid - maar altijd verrassend. Langzaam... lees verder
© Uitgeverij Terra