Kip met citroen en olijven
bereiden
Bevat per portie
505 kcal
38 g eiwit
37 g vet
6 g koolhydraten
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 uien, 2 in ringen en 1 fijngehakt
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 cm gemberwortel, fijngehakt
- 150 ml kippenbouillon
- 1 verse kip
- 250 g groene olijven
- 1 citroen
Bereiden
Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de uienringen even aan. Strooi er zout, peper, paprikapoeder en gember door en schep alles goed door. Voeg de kippenbouillon toe. Wrijf de kip in met zout en peper en leg hem op de uien in de pan. Stoof de kip afgedekt een uur op zacht vuur. Keer de kip regelmatig. Voeg de fijngehakte ui toe en stoof de kip in nog een half uur zachtjes gaar.
Breng de olijven in ruim water aan de kook en giet ze af (hierdoor worden ze minder zout). Pers een halve citroen uit. Snijd de rest van de citroen in plakjes en snijd deze in vieren. Voeg de olijven en de stukjes citroen aan de kip toe en sprenkel het citroensap erover. Stoof het gerecht nog ca. 5 minuten tot het door en door warm is. Lekker met couscous of rijst en een tomatensalade.
Het recept 'Kip met citroen en olijven' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: margouillat photo | Shutterstock.com
Kip tips
Reacties op dit recept
- Ingrid Klinkt lekker, ga ik zondag maken.
- Anja Bijna mijn lievelingsrecept! Daarin verwerk je in plaats van verse citroen een ingemaakte citroen (te koop bij de Marokkaanse toko). Wel aan het einde toevoegen, door de veel sterkere smaak van verse citroen. En dan eet je ook alles: ook de schil!
- Ton Heerlijk makkelijk recept, hoeft niet met hele kip, kan eigenlijk met elk stuk kip. Kooktijden wel aanpassen. Voor kipkarbo's heb ik gehalveerd. Was prima.
- riemke Lekker recept, dit gaan wij zeker vaker eten.
- Frank Heerlijk recept, ga ik zeker een keer proberen.
- Lindsey Ook lekker door er wat chili pepertjes (kleingesneden) aan toe te voegen, dan wordt het lekker spicy!
- Rinie Lijkt me heel lekker en past goed in mijn Dr Frank dieet.
- Frits Die ingemaakte citroen was geweldig. Ik heb dit recept uitgeprobeerd op een reuze soepkip. Een echte pensionada. Om het langere garen te helpen heb ik er wel een potje gevogelte fond bij gemikt. Maar na 2,5 uur was hij dan ook boterzacht. En ja zo'n scharrelsoepkip met een waardig en langdurig (2 jaar) erfleven smaakt toch echt veel beter dan zo'n zesweekse, slecht-leven-gehad-hebbende plofkip.
- Firdowsa Ga ik zeker maken hmm !
-
Marianne
Om het geheel een meer mediterraan karakter te geven:
vervang de paprikapoeder door 1 volle eetlepel Rash-el-Hanout + 1 volle theelepel kaneel. Ik persoonlijk zou ook altijd een aantal flinke tenen knoflook toevoegen. En olijven "opkoken" is ook niet nodig. Zonde van de olijven! gewoon mider zout op de kip strooien. En ja, zoals Anja al schreef, altijd ingemaakte citroen gebruiken en scharrelkip - ELIANE Geen idee waar ik ingemaakte citroenen kan kopen?
- Marianne Ingemaakte citroenen koop je bijvoorbeeld bij een Marokkaanse, Turkse of Iraneese winkel. Of je maakt zelf (biologische) citroenen in. Helemaal niet moeilijk en ook leuk om cadeau te geven.
- Senna Heerlijk met couscous of rozijnen / vermicelli / notenrijst... en natuurlijk een frisse salade met tomaten / olijven / feta / komkommer. Of simpel met een pide brood of Libanees brood. Wat je er ook bij maakt. Een geslaagd avondmaal is het zeker...
- aart Ik kan niet wachten om dit te gaan proberen en gebruik te maken van de tips in de reacties.
- Rob Inderdaad een heerlijk gerecht. Paar teentjes knoflook erbij is ook zalig. En als je gewone couscous gebruikt, kan je de smaak verbeteren door er gemalen pistachnootjes door te mengen. En de couscous laten wellen door het braadvocht van de kip. Past alles perfect bij elkaar.