Kip shami kebabs

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Indiaas
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 200 g splitkikkererwten (chana dhal, o.a. toko), gewassen en minimaal 30 minuten in water geweekt
  • 600 g kipdijfilets, elk in 3 stukjes
  • 6 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 afgestreken theelepel fijn zeezout
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel korianderzaad, lichtgekneusd
  • 6 gedroogde Kashmirichilipepers (o.a. toko) of andere gedroogde chilipepers, grof gehakt
  • 2 eieren
  • 1 middelgrote ui, geraspt en uitgeknepen
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander
  • 1½ theelepel Kashmiri-chilipoeder (o.a. toko)
  • 1 theelepel garam masala
  • koolzaadolie, om in te frituren
  • voor erbij
  • 2 limoenen, in kwarten
  • groene chutney
  • 1 witte of rode ui, fijngesneden

Bereiden

Laat de splitkikkererwten weken terwijl je de rest van het gerecht maakt. Je kunt ze ook een paar uur laten weken, dan zijn ze sneller gaar. Voeg de kip, knoflook, het zout, komijnzaad, korianderzaad en de gedroogde Kashmiri-chilipepers toe aan een pan en schenk er 250 ml van het water bij. Breng op middelhoog vuur aan de kook, plaats een deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken, tot de kip gaar is.

Giet de geweekte splitkikkererwten af en voeg ze toe aan de pan. Voeg nu 500 ml water toe. Breng opnieuw aan de kook, plaats het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken, tot al het water is opgenomen en verdampt en de splitkikkererwten zo zacht zijn dat je ze tussen twee vingers kunt pletten. Mogelijk moet je gaandeweg meer water toevoegen om de splitkikkererwten gaar te krijgen, dus houd ze in de gaten. Tegen die tijd moet je de kip met een houten spatel makkelijk uit elkaar kunnen duwen. Haal van het vuur.

Plet de ingrediënten in de pan met een houten lepel of pureestamper, tot de splitkikkererwten voor 90 procent geprakt en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Trek hier wat tijd voor uit. Voeg de eieren, ui, koriander, het Kashmiri-chilipoeder en de garam masala toe en prak verder tot het kipmengsel eruitziet als klei met draadjes kip wanneer je het tot een bal samenknijpt.

Verdeel het kipmengsel in vier even grote ballen. Maak hiervan nette, platte burgers. Als je het echt netjes wilt doen, gebruik dan een metalen hamburgerring zodat ze er allemaal hetzelfde uitzien.

Verhit een laag olie van 5 cm in een koekenpan, voeg voorzichtig de shami kebabs toe en frituur ze aan beide kanten krokant, bruin en licht gekaramelliseerd. Laat de gebakken shami kebabs uitlekken op een rooster. Serveer heet met partjes limoen of de groene chutney en met fijngesneden ui.

Opmerking

Deze geweldige kipgehaktkoekjes moeten vanbuiten krokant en diep goudbruin en vanbinnen zacht en iets draderig zijn. Volg het recept en je belandt in de shami kebab-hemel. Je kunt ze met partjes limoen serveren die je aan tafel erboven uit kunt knijpen, maar ik serveer ze graag met fijngesneden ui en de groene chutney, want zo heb ik ze verschillende keren in Delhi gegeten.

Kookboek

Het recept 'Kip shami kebabs' is afkomstig uit het kookboek...

The Curry Guy Kip

Dan Toombs

Maak de lekkerste spicy kiprecepten uit India en Zuidoost-Azië met 'The Curry Guy Kip'. Wereldwijd is kip het meest gegeten stukje vlees: gebakken, gestoofd, gegrild, gepocheerd, gefrituurd of van de barbecue. Breid je repertoire kiprecepten uit... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!