Kipgehaktbrood

  • 8 personen
  • 60 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 6 takjes tijm
  • 20 salieblaadjes, in reepjes
  • 70 g pijnboompitten, geroosterd en fijngehakt
  • 1 kg gehakt van kippendij
  • 120 g vers brood, in stukjes
  • 1 ei, licht geklopt
  • 2½ eetlepel dijonmosterd
  • 2½ theelepel zoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper
  • uienjam (zie onderaan het recept)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een ca. 8 cm diepe broodvorm van 10 x 25 cm met aluminiumfolie en daarna met bakpapier. Zorg dat de folie en het bakpapier zo ver over de randen hangen dat je het hele gehaktbrood ermee kunt bedekken.

Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook, bleekselderij, tijm en salie 8-10 minuten, tot ze zacht worden. Schep de pijnboompitten erdoor. Zet opzij en laat afkoelen. Gooi de takjes tijm weg.

Kneed het kipgehakt, brood, ei, de mosterd en het uienmengsel door elkaar en breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Schep het gehakt in de bakvorm, druk het stevig aan en breng dan met een vork wat mooie pieken op de bovenkant aan. Vouw het bakpapier en de folie over het brood heen en zet de bakvorm 40 minuten in de oven.

Neem de vorm uit de oven en stort het gehaktbrood met folie en bakpapier op een bakplaat. Vouw de folie en het bakpapier open en schep een dikke laag uienjam op de boven- en zijkant van het gehaktbrood. Zet het gehaktbrood een paar minuten onder de grill of terug in de hete oven, zodat de jam mooi goudbruin wordt en hier en daar schroeit.

Neem het gehaktbrood uit de oven en laat het voor het opdienen 10 minuten rusten.

Extra benodigd

Broodvorm, aluminiumfolie, bakpapier

Zelfgemaakte uienjam

Bak 1 kg gepelde en in dunne halve ringen gesneden uien in een klein beetje olijfolie in 20-30 minuten glazig. Voeg 1 kg suiker toe en roer tot hij is opgelost. Roer 75 g mosterdzaad, 400 ml rodewijnazijn en 300 ml zoete chilisaus erdoor. Laat de jam ongeveer 30 minuten inkoken. Controleer of de jam klaar is: schep een klein beetje op een schoteltje en zet dit 2 minuten in de diepvries. Als er een vliesje op komt wanneer je er met je vinger zacht op drukt, is hij klaar. Schenk de jam in gesteriliseerde potten, veeg de rand van de potten goed schoon met azijn en sluit de potten af. Goed voor ca. 3 potten jam van 500 ml. Je kunt de uienjam tot gebruik in de voorraadkast bewaren, maar zet een geopende pot in de koelkast.

Kookboek

Het recept 'Kipgehaktbrood' is afkomstig uit het kookboek...

Matt Preston's Kookboek

Matt Preston

'Matt Preston's Kookboek' is het derde kookboek van Matt Preston, na 'Matt Preston's 100 beste recepten' en 'Fast, Fresh & Unbelievably delicious'. Matt... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!