Kipstoofpotje met abrikozen, citroen, harissa en eieren
bereiden
Ingrediënten
- plantaardige olie, om in te bakken
- 2 uien, in halve ringen van 5 mm
- 8 grote kippendijen met bot, vel verwijderd
- 2 theelepels kurkumapoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 theelepels harissa
- 3 eetlepels heldere honing
- 50 g broodkruim
- 8 ingelegde citroenen (o.a. Midden-Oosterse supermarkt), sommige gehalveerd, andere in plakjes
- 16 gedroogde abrikozen, geweld
- 4 grote eieren
- 100 g geroosterde gehakte hazelnoten
- 20 g bladpeterselie, blaadjes fijngehakt
Bereiden
Verhit een grote pan op middelhoog vuur, schenk er een dun laagje olijfolie in en bak de uien in een paar minuten zacht. Doe de kippendijen erbij, meng met de uien en voeg dan het kurkumapoeder, het gemberpoeder, het kaneelpoeder, de harissa en de honing toe. Roer goed. Breng op smaak met 3 volle theelepels gemalen zeezoutvlokken en wat versgemalen zwarte peper en doe er zoveel kokend water uit de waterkoker bij dat de kippendijen nagenoeg onder water staan. Roer alles goed door en laat met een deksel op de pan 1,5 uur zachtjes koken.
Rooster het broodkruim 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C of in een hete koekenpan goudbruin. Zet apart.
Doe na 1,5 uur de ingelegde citroen en de abrikozen bij de stoofpot, roer goed en laat zonder deksel op de pan nog 30 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de stoofpot met een deksel op de pan 10 minuten rusten.
Verhit intussen een pan op middelhoog vuur en schenk heet water uit de waterkoker erin. Breng het water aan de kook, doe de eieren voorzichtig in het water en laat 6 minuten koken. Giet af en doe de eieren meteen in ijskoud water om ze te laten schrikken, zodat je de eieren makkelijk kunt pellen.
Halveer de eieren en leg voorzichtig op de stoofpot. Meng de geroosterde hazelnoten met het broodkruim en de gehakte peterselie, verdeel over de stoofpot en serveer.
Opmerking
'Gekookte eieren kunnen wat mij betreft overal bij, vooral in curry's en gerechten met veel saus. Dit heerlijke gerecht bevat veel smaken en structuren die het tot een nieuwe favoriet van mij hebben gemaakt. Deze troostrijke stoofpot is ideaal om samen met vrienden in het weekend te eten, zowel in de winter als in de zomer. En omdat hij al zo rijk gevuld is, hoef je er niet veel bijgerechten bij te maken. Ik vind basmatirijst, platbrood, couscous of aardappels hier het lekkerst bij.' - Sabrina Ghayour
Kookboek
Het recept 'Kipstoofpotje met abrikozen, citroen, harissa en eieren' is afkomstig uit het kookboek...
Sirocco
Sabrina Ghayour
In 'Sirocco' laat Sabrina Ghayour je zien hoe je de Midden-Oosterse keuken heel makkelijk kunt integreren met onze westerse keuken, producten en kooktechnieken... lees verder
© Good CookKip tips
Reacties op dit recept
- Joan Lekker recept. Geen broodkruim toegevoegd. Saus ingekookt. Gegeten met Turks brood.