Kipburgers van John Torode

8 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8,1obv 21 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui, grof gehakt
  • grote hand bladpeterselie
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 600 g saucijzenvlees
  • 600 g kipgehakt
  • 1 ei plus 1 dooier
  • opdienen met
  • 8 plakjes gerookte bacon
  • eventueel: 8 eieren
  • 8 burgerbroodjes
  • 8 plakken goed smeltende kaas
  • 1 pot tomatenrelish

Voorbereiden

Doe de ui, peterselie, ketchup en oestersaus in een keukenmachine en draai er een pasta van. Meng het saucijzenvlees en het kipgehakt in de kom van een mengmachine en roer er met kracht het uienmengsel, het ei, de dooier en 50 ml water door. Maak er 8 grote ballen van en leg ze minstens een uur in de koelkast.

Bereiden

Zorg dat de kooltjes van de barbecue gloeien of leg een grilleerplaat op middelhoog vuur. Gebruik geen druppel olie. Leg de burgers erop en laat ze een paar minuten liggen; de randen moeten kleur gaan krijgen. Keer ze en rooster ze opnieuw een paar minuten. Keer ze opnieuw. Bij gebruik van een grilleerplaat zet u nu het vuur laag; op de barbecue schuift u de burgers naar een plek met minder felle hitte. Laat ze nog een kwartiertje liggen - ze zijn dan door-en-door gaar.

Bak intussen de bacon en (als u veel honger hebt) ook de eieren - ik ben verzot op burgers met een ei. Snijd de broodjes doormidden en rooster de snijkanten licht.

Leg de burgers en het spek op de onderste helft. Leg er een plak kaas op en zet ze onder de grill om de kaas te laten smelten. Besmeer de bovenste helft met boter en een flinke lepel tomatenrelish. Leg eventueel steeds een gebakken ei op de gesmolten kaas, leg er de bovenste helft van de broodjes op, steek er een prikker in om het geheel bij elkaar te houden en dien ze op. Vergeet de linnen servetten niet.

Extra benodigd

Keukenmachine

Tip

'U wilt uw burgers van de barbecue natuurlijk groot en sappig. Ik neem graag goed saucijzenvlees met flink wat vet en kneed er een beetje water door om het echt vochtig te houden. Mijn andere geheimpje is het gebruik van Chinese oestersaus in plaats van zout.' - John Torode

Kookboek

Het recept 'Kipburgers van John Torode' is afkomstig uit het kookboek...

Kip

In dit boek leert John Torode, chef-kok, je op elke wijze kip en ander gevogelte te bereiden. De gerechten in dit boek zijn klassiek, eigentijds en overheerlijk. Recepten

... lees verder

© Unieboek

Kipburger tips

Reacties op dit recept

  • henny Bedankt een lekker recept. Echt iets naar mijn mond.
  • Hans Kinderen zijn al ruim het huis uit, maar als we weer eens samen zijn dan staan deze burgers regelmatig op tafel. Geweldig mals en smakelijk (net als zijn rundburgers overigens).