Gegrilde gevlinderde kruidenkip met boontjes en tomaten
- 2 personen
- 20 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Engels
- Gevogelte
Ingrediënten
- 2 dikke kipfilets
- 1 eetlepel olijfolie
- handjevol verse kruiden, in stukken gescheurd (koriander, oregano, rozemarijn, tijm of majoraan)
- 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngewreven
- geraspte schil en sap van 1 citroen
- paar sneden grof brood, om te grillen
- paar eetlepels hummus
- voor de boontjes met tomaten
- 200 g fijne sperziebonen, steeltjes eraf
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook, gepeld en in piepkleine blokjes
- 6 kerstomaatjes, gehalveerd
Bereiden
Vlinder je kip: kijk eerst naar de onderkant van de kipfilets. Als hier haasjes aan zitten, snijd je deze eraf om ze apart klaar te maken. Leg de kipfilets op een snijplank met de gladde kanten naar boven. Snijd de filets met een scherp koksmes parallel aan de snijplank net niet helemaal doormidden, maar laat aan een kant vast zitten. Sla ze als een boek open. Leg de eerste kipfilet tussen twee lagen keukenfolie. Plet de filet nog meer door er met je vlakke hand op te slaan, of gebruik de deegroller om eroverheen te rollen of om 'm platter te slaan. Kijk uit dat je de filet niet stuk slaat. Leg op een bord en herhaal bij de andere filet. Leg de haasjes erbij.
Maak de marinade. Vermeng de olie, kruiden, knoflook, peper, citroenschil en de helft van het sap in een kom. Schenk over de kip en wrijf ermee in. Zet weg.
Blancheer de bonen 2 minuten in een pan met kokend water tot ze al dente zijn. Giet ze af in een vergiet en houd ze 30 seconden onder koud stromend water om kleur en textuur te behouden. Zet weg om uit te lekken.
Verhit de grillpan tot deze bijna rookt. Leg de vlinders erop en grill 2 minuten terwijl je ze met je spatel plat drukt tot ze goudbruin zijn. Keer om. Geef ze nog 2 minuten of tot ze gaar zijn (test met een mes: het vlees moet wit zijn, niet roze). Leg ze op een bord en besprenkel met zout en de rest van het citroensap. Gril het brood in de grillpan tot het knapperig is en aan beide kanten strepen heeft.
Maak de bonen af: verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de knoflook toe en bak een paar seconden - zorg ervoor dat deze niet kleurt. Voeg al roerend de bonen toe en bak 2 minuten mee. Doe dan ook de tomaten erbij en warm deze al roerend een minuutje op.
Leg de bonen en tomaten artistiek op de borden. Leg de vlinder er scheef bovenop. Serveer met een lepel hummus en het hete brood. Zit op de bank en geniet.
Variatietip
Voor mosterd-honingvlinders marineer je de kip in een mengsel van 2 eetlepels wittewijnazijn, 1 fijngewreven teentje knoflook, 2 theelepels gedroogde kruiden (oregano, tijm of rozemarijn), 1 theelepel honing, 3 theelepels dijonmosterd en 3 theelepels olijfolie. Bak zoals hiervoor staat beschreven en voeg citroensap en zeezout toe.
Kookboek
Het recept 'Gegrilde gevlinderde kruidenkip met boontjes en tomaten' is afkomstig uit het kookboek...
Virgin to veteran
Sam Stern
'Virgin to veteran' is een kookboek met een twist. Volg deze eigentijdse masterclass en je zult koken met een berg aan zelfvertrouwen. Van fast food tot slow food... lees verder
© Good Cook