Zoetzure kip in Kantonese stijl
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Chinees
- Gevogelte
Ingrediënten
- 500 g kipfilet, in blokjes
- ½ theelepel witte peper
- 2 eieren (L), losgeklopt
- 75 g patentbloem
- 75 g maïzena
- plantaardige olie, voor het frituren
- voor de zoetzure saus
- 100 g basterd- of kristalsuiker
- 115 g tomatenpuree
- 125 ml gedistilleerde azijn
- 1 eetlepel maïzenapasta (zie onderaan het recept)
- voor de groenten
- voor de groenten:
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in reepjes
- 1 grote wortel, geschild en in halvemaantjes
- 1 grote tomaat, in partjes
- bosuien, voor het garneren (optioneel)
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht of 180 °C elektrisch.
Breng de kip op smaak met ½ theelepel zout en de witte peper. Doe de eieren in een ondiepe kom en meng de bloem en maïzena in een andere ondiepe kom. Haal de kipblokjes eerst door het losgeklopte ei en wentel ze dan door het bloemmengsel.
Doe zoveel plantaardige olie in een wok of koekenpan dat je een laagje van minstens 1 cm hebt. Verhit de wok of pan op hoog vuur. Om te testen of de olie heet genoeg is, steek je er het uiteinde van een houten lepel in: er moeten meteen belletjes rond de lepel ontstaan. Bak de kipblokjes in delen in ca. 5 minuten rondom goudbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan, leg ze op een bak- of grillplaat en zet ze in de oven om warm en knapperig te blijven.
Doe voor de zoetzure saus 250 ml water en de suiker in een steelpan en laat de suiker op laag vuur oplossen; voeg vervolgens de tomatenpuree en azijn toe. Laat de saus al roerend borrelen tot alle klontjes eruit zijn, breng hem dan aan de kook en laat hem een paar minuten karamelliseren. Zet opzij.
Verhit de plantaardige olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en fruit hierin de ui een paar minuten (voeg een scheutje water toe om de ui (nog) zachter te maken). Voeg vervolgens de paprika, wortel en tomaat toe en schep alles om. Roer dan de zoetzure saus erdoor en laat deze 3-5 minuten zachtjes doorkoken om verder te karamelliseren. Voeg als de saus niet dik genoeg is de maïzenapasta toe, met een theelepel tegelijk; breng de saus na elke toevoeging aan de kook tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Schep tot slot de kipblokjes zo snel mogelijk door de saus en serveer meteen met rijst.
Variatietip
Voor een gezondere optie: haal de kip niet door het beslag.
Maïzenapasta
Maïzenapasta is het belangrijkste sausverdikkingsmiddel in de Chinese keuken. Je maakt de pasta door maïzena en water te mengen in een verhouding van 1:2. Meng 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepels koud of afgekoeld water en roer alles glad. Gebruik geen heet water, want dan ontstaan er klontjes. Vergeet niet om de maïzenapasta voor gebruik nog even goed door te roeren.
Opmerking
Dit recept was de start van mijn 'fakeaways'-serie tijdens de eerste lockdown. De vraag naar dit gerecht was overweldigend op social media en dat is nog steeds zo! En ik krijg nog elke week foto's toegestuurd van mensen die het thuis maken. Kantonese zoetzure kip is zó lekker en echt niet moeilijk om te maken.
Kookboek
Het recept 'Zoetzure kip in Kantonese stijl' is afkomstig uit het kookboek...
Chinees!
Suzie Lee
In 'Chinees!' van Suzie Lee vind je authentieke Chinese recepten waarmee je gewoon thuis van je favoriete Chinese gerechten kunt genieten. Zowel de beginnend kok als de fervente liefhebber van Chinees eten kijkt zijn ogen uit in 'Chinees!'... lees verder
© Uitgeverij Becht