Parelhoen recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Parelhoen

Parelhoen is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, waar nog een aantal soorten in het wild leeft. De Romeinen hielden al van parelhoen en gaven het de naam 'Numidisch' of 'Carthaags' hoen. Parelhoen wordt bij voorkeur jong gegeten, want dan is het vlees mals en sappig. Het wordt gebraden of als een jonge fazant, patrijs of zelfs kip klaargemaakt. Het vlees van een ouder parelhoen is steviger en wordt meestal gestoofd of klaargemaakt als een poularde.

Parelhoen wordt in ons land op bescheiden schaal gefokt. Het vlees houdt wat smaak betreft het midden tussen die van fazant en kip. Braden op het fornuis is de gebruikelijkste bereidingswijze. Het verdienet daarbij aanbeveling het vlees te barderen, dat wil zeggen met plakken ontbijtspek te bedekken. Over het algemeen kunnen recepten voor kip ook worden gebruikt voor parelhoen. ¹)

Gebraden parelhoen recept

Wrijf een panklare parelhoen van ca. 500 g vanbuiten in met zout, peper en nootmuskaat. Meng 25 g boter met zout, peper en nootmuskaat en stop dit mengsel in de buikholte van het parelhoen. Maak de holte dicht met houten prikkers of keukengaren. Bind een plakje bardeerspek op de borstkant van de vogel. Leg het parelhoen met de borst naar boven in een braadslee. Verhit 25 g boter in een pannetje en schenk de hete, bruine boter over het parelhoen. Schuif de braadslee in het midden van de oven en laat de vogel bij 150 °C ca. 40 minuten braden. Bedruip regelmatig met het braadvocht. Verwijder het spek ca. 10 minuten voor het einde van de braadtijd. Haal het parelhoen uit de braadslee en houd hem warm. Roer de aanbaksels los met 30 ml droge witte wijn of sherry+ laat deze jus nog even doorkoken en controleer de smaak. ²)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Wannée kookboek' ¹) | 'Margriet kookboek' ²) ]

[ Beeld: Maria Kovaleva | Shutterstock.com ]