Parelhoen met linzen en spek
- 6 personen
- 75 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 200 g gerookt spek, in blokjes gesneden
- ½ ui, zeer fijn gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
- 1 grote wortel, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 g Le Puy-linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 600 ml magere kippen- of groentebouillon of water
- ¼ eetlepel sherryazijn
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 2 parelhoenders
- 40 g roomboter, op kamertemperatuur of nog iets zachter
- 1½ eetlepel fijngehakte platte peterselie
- waterkers, voor erbij (optioneel)
Bereiden
Verhit de olijfolie in een flinke braadpan of koekenpan en bak daarin de spekjes totdat ze goudbruin zijn. Zet het vuur lager, voeg de ui, bleekselderij, wortel en knoflook toe, en bak totdat de ui zacht is maar nog niet gekleurd. Voeg de linzen toe en roer ze goed door de andere ingrediënten. Leg de tijm en de laurier erbij, giet de bouillon erover en breng op smaak met zout en peper (niet te veel). Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat alles zachtjes koken, totdat de linzen net zacht worden en de bouillon is opgenomen, na ongeveer 20 tot 30 minuten. Haal de tijm en laurier er weer uit. Proef of er genoeg zout en peper in zit. Roer er de azijn en de extra vergine olijfolie doorheen.
Verwarm de oven voor tot 190 °C (gasstand 5). Wrijf de parelhoenders aan de binnenkant goed in met peper en zout en wrijf de buitenkant in met een deel van de roomboter. Trek het borstvel voorzichtig iets omhoog, stop er wat roomboter onder en wrijf dan de buitenkant in met peper en zout. Braad de hoenders 1 uur; ze zijn gaar als het sap tussen de vleugel en de borst helder is (steek er even een satéstokje in om de kleur te testen).
Verwarm zachtjes de linzen en voeg de peterselie toe. Schep de linzen op een verwarmde schaal en leg de parelhoenders erbovenop, of serveer de linzen in een voorverwarmde schaal en de parelhoenders op een aparte schaal. Leg er toefjes verse waterkers bij (als je die gebruikt). Serveer met het braadvocht van de hoenders.
Kookboek
Het recept 'Parelhoen met linzen en spek' is afkomstig uit het kookboek...
Granen, peulvruchten & zaden
Molly Brown
Koken met granen, peulvruchten & zaden is hip, hot & happening. Niet alleen zijn deze ingrediënten erg gezond, je kunt er ook veelzijdige en bijzonder... lees verder
© Good Cook