Groenteburger van de barbecue
bereiden
Ingrediënten
- voor de saus
- 4 rijpe avocado's
- 2 rode chilipepertjes
- 1 bosje bladpeterselie
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml olijfolie
- sap van 1 citroen
- 1 theelepel gerookt maldonzout (te koop bij bepaalde supermarkten of online)
- voor de marinade
- 200 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels verse kruiden uit de moestuin, fijngehakt
- het sap van 1 citroen
- overig
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 4 portobello's (paddenstoelen)
- groentekruiden (zie onderaan het recept)
- vuurkruiden
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 grote rijpe tomaat
- 1 ijsbergsla
- fijne tuinkruiden zoals dille, venkel, koriander...
Bereiden
Maak eerst de saus. Schil de avocado's en verwijder de pitten. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de pepertjes en hak ze grof. Mix de avocado's met de pepertjes, de bladpeterselie en de knoflook in de blender. Doe er de olijfolie en het citroensap bij en meng glad. Breng op smaak met gerookt maldonzout.
Meng voor de marinade de olijfolie met de geperste knoflook, de fijngehakte kruiden en het citroensap. Snij de aubergine in plakken van ½ cm dik. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika en snij hem in vier. Strijk de aubergineplakken, stukken paprika en portobello's in met de marinade en kruid met groentekruiden. Gril ze op de barbecue en strooi een handvol vuurkruiden in het vuur.
Snij de broodjes overlangs in twee en gril ze even mee. Snij de tomaat in plakken.
Doe wat saus op het onderste broodje. Beleg het met ijsbergsla, portobello, paprika, aubergine en tomaat. Lepel er wat extra saus op en strooi er verse tuinkruiden over. Dek af met het bovenste broodje.
Extra benodigd
Blender
Groentekruiden
Plet of wrijf 10 g paprikapoeder, 60 g kurkumabolletjes, 20 g uipoeder, 20 g foelie, 20 g witte muntokpeper (te koop bij sommige supermarkten of online) tot poeder en meng met 500 g zeezout. Bewaar in een goed afgesloten pot.
Kookboek
Het recept 'Groenteburger van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
BBQ, de outdoor cooking bijbel
Peter de Clercq
In 'BBQ, de outdoor cooking bijbel' deelt Peter De Clercq recepten die iedereen op de barbecue kan klaarmaken. Daarnaast gunt hij een blik in de keuken van
... lees verder © Uitgeverij Lannoo