Satéburger met pindamayonaise, atjar en seroendeng

4 personen
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de burgers
  • 75 g gekookte kidneybonen, uitgelekt
  • 1 ui, in stukken
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 150 g gezouten pinda's
  • 15 g havermout
  • 1 ei
  • ½ eetlepel sambal badjak (10 g)
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel vijfkruidenpoeder
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • voor de pindamayonaise
  • 2 eetlepels mayonaise of yogonaise
  • 1 eetlepel pindakaas met of zonder stukjes, naar voorkeur of wat je in huis hebt
  • ½ eetlepel sambal badjak
  • ½ eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel ketchup
  • verder benodigd
  • olie om in te bakken
  • 4 (harde) bolletjes, naar keus
  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels seroendeng (potje)
  • 4 eetlepels atjar tjampoer + extra voor erbij
  • cassavekroepoek, voor erbij

Bereiden

Als je kidneybonen uit pot of blik gebruikt, doe ze dan in een bolzeef, spoel af onder de kraan en laat goed uitlekken.

Doe ui, knoflook, pinda's, bonen, havermout, ei, sambal en alle specerijen in de keukenmachine en draai tot een samenhangende massa.

Vorm 4 burgers van het mengsel. Laat 15-30 minuten opstijven in de koelkast. Je kunt ze hierna meteen bakken of tot gebruik bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook.

Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de burgers aan beide kanten in 8-10 minuten bruin.

Roer voor de pindamayonaise alle ingrediënten door elkaar.

Snij de komkommer in flinterdunne plakjes.

Snij het broodje open. Je kunt het broodje eventueel in een droge grillpan met de snijkanten kort (2-3 minuten) roosteren.

Besmeer de onderste helft van het broodje dun met de pindamayonaise en leg de komkommerplakjes er in een cirkel op.

Leg de gebakken satéburger op de komkommerplakjes. Schep een lepel pindamayonaise op de burger en bestrooi met een ½ eetlepel seroendeng. Leg er 1 eetlepel uitgelekte atjar op en zet dan de bovenste helft van het broodje erop. Steek er eventueel een lange prikker in, om de burger en het broodje te fixeren.

Serveer de burger op een bord met wat extra atjar en cassavekroepoek ernaast.

Extra benodigd

Keukenmachine, 4 lange prikkers

Opmerking

'Een heerlijke pittige hamburger die je een goed voldaan gevoel geeft, anders laat deze satéburger zich niet omschrijven. Je maakt de burgers zoals beschreven bij het recept voor satéballetjes. Neem een broodje naar smaak. De licht pittige pindamayonaise en het garnituur maken het tot een fijn geheel. Wie het strikt vegetarisch wil neemt cassavekroepoek, kroepoek wordt namelijk van garnalenmeel gemaakt.' - Joke Boon

Kookboek

Het recept 'Satéburger met pindamayonaise, atjar en seroendeng' is afkomstig uit het kookboek...

De vega optie

In 'De vega optie' vind je 50 heerlijke, originele burgers, ballen, schnitzels enzovoort die je zelf maakt met peulvruchten, paddenstoelen, noten, kaas, ei, tahoe en zelfs zeewier. Een aantal recepten zijn variaties op bekende vleesfavorieten: satéburgers

... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Saskia Lelieveld

Burgers tips