Chocoladetruffels van witte chocolade en groene thee
bereiden
Ingrediënten
- voor de vulling
- 125 ml slagroom
- 250 g witte chocolade, fijngehakt
- 1½-2 theelepels groene thee in poedervorm (matcha), plus extra voor het decoreren (naar keuze)
- voor de coating
- 200 g witte chocolade, in stukjes gebroken
Bereiden
Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier.
Doe de slagroom in een kleine pan. Breng hem aan de kook en zet het vuur uit. Voeg de fijngehakte witte chocolade toe en schud met de pan, zodat de chocolade in de vloeistof verdwijnt. Strooi 1½ theelepel theepoeder over de chocolade en laat alles 30 seconden staan. Roer het mengsel krachtig met een draadgarde glad. Proef het en voeg naar wens nog wat theepoeder toe; roer dit er goed door. Doe het mengsel in een lage, wijde kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het in de koelkast.
Schep zodra het chocolade-roommengsel z’n vorm behoudt met twee grote theelepels twintig hoopjes op de bakplaat; dit hoeft niet zo netjes te gebeuren. Laat ze in de koelkast heel stevig worden.
Rol de truffels snel tussen je handpalmen tot nette balletjes en leg ze weer op de bakplaat. Voelen ze zacht aan, leg ze dan even kort in de koelkast.
Smelt voor de coating de witte chocolade in een hittebestendige kom boven op een pan met zacht kokend water. Laat hem iets afkoelen, tot zo'n 30 °C, anders wordt de coating te dun.
Laat een balletje vulling in de gesmolten chocolade vallen. Beweeg het heen en weer, zodat het rondom bedekt raakt met de chocolade en haal het er dan met een (dompel)vork uit; klop een paar keer met de vork op de rand van de kom om overtollige chocolade er af te laten druipen. Leg het voorzichtig op de bakplaat en ga door met de rest. Laat de balletjes goed opstijven en haal ze dan pas van de bakplaat.
Bewaar de truffels in de koelkast en serveer ze op kamertemperatuur. Als je ze in een luchtdicht afgesloten doosje in de koelkast bewaart, zijn ze minimaal 2 weken houdbaar en in de vriezer minstens 1 maand.
Extra benodigd
Bakpapier
Tip
De combinatie van Japanse groene thee in poedervorm (matcha) en witte chocolade is niet alleen onweerstaanbaar, de truffels zien er ook prachtig uit. De hoeveelheid toegevoegde thee draagt bij aan zowel kleur als smaak. Houd in gedachten dat groene thee in poedervorm vrij veel cafeïne bevat; hoeveel precies hangt af van het merk. Voordat je al het poeder in één keer toevoegt, is het handiger om dat in kleine beetjes te doen en steeds te proeven of er meer nodig is.
Kookboek
Het recept 'Chocoladetruffels van witte chocolade en groene thee' is afkomstig uit het kookboek...
Zoete lekkernijen
Gaitri Pagrach-Chandra
In dit bakboek beschrijft Gaitri Pagrach-Chandra de lekkerste recepten voor klein zoet voor thuis. Dat kunnen Nederlandse gerechten zijn, maar ook juist inter... lees verder
© Kosmos Uitgevers