Oekraïense kvas
bereiden
Ingrediënten
- 1 grote rauwe rode biet
- 1 liter mineraal- of kraanwater
- 1 snuf zout
Bereiden
Snijd de rode biet in blokjes van 2 cm. Schep ze in de pot en voeg het water en het zout toe. Meng en sluit de pot af.
Laat de drank op een warme plek (minimaal 25 °C) 3 dagen fermenteren en proef regelmatig.
Schenk de kvas door een zeef en trechter in de fles. Bewaar de blokjes biet. Je kunt de kvas meteen drinken of voor een tweede keer laten fermenteren voor meer belletjes.
Laat de fles 2 tot 3 dagen staan op kamertemperatuur. Hoe lang de kvas in de fles fermenteert, hoe sterker hij zal bruisen. Laat regelmatig wat gas ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt.
Extra benodigd
1 weckpot van 1,5 liter, 1 trechter, 1 zeef, 1 glazen beugelfles van 1 liter
Tips
Proef al na een paar uur fermenteren en dan elke dag. Zo train je je smaakpapillen en kun je bepalen welke mate van fermentatie je het lekkerst vindt. Met de blokjes biet kun je een nieuwe portie brouwen. Laat je de kvas kort fermenteren dan kun je de bietenblokjes tot drie keer gebruiken. Doe een stukje gemberwortel of korianderzaad in de fles voor een sterkere kvas.
Opmerking
Voor de Oekraïense versie van kvas wordt geen brood, maar rode biet gebruikt. En er is sprake van melkzuurgisting. Het is dus iets heel anders dan Russische kvas. Rode biet is een ten onrechte miskend product. Dit recept is zowel goed voor je buik als voor je smaakpapillen en zal je snel de doorgekookte bieten uit de gaarkeuken doen vergeten.
Kookboek
Het recept 'Oekraïense kvas' is afkomstig uit het kookboek...
Kefir & kombucha
Sebastian Landaeus & Nina Lausecker
Kefir, kombucha en gingerale, maar ook appelcider, jun, mede, lassi en amazaké. Allemaal zijn het gefermenteerde drankjes die lekker, dorstlessend en gezond zijn! In dit boek vind je meer dan 40 recepten om eenvoudig deze natuurlijk
... lees verder © Good Cook